Bronkiolit

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Nedre luftvÀgsinfektioner, 2:a upplagan 2005


Bronkiolit, (J21 och J21.9)

Bronkiolit Àr en inflammation i de minsta grenarna av luftrören (bronkioler) med en diameter pÄ 1 mm eller mindre.

Etiologi

Bronkiolit orsakas vanligen av virus, frĂ€mst RSV (respiratoriskt syncytialvirus) i 70 %-80 %; i övrigt metapneumovirus, parainfluensavirus, adenovirus, influensavirus m.fl.


Patogenes

Vid infektionen uppstÄr ett inflammatoriskt ödem och ett nekrotiskt exsudat som p.g.a. cilieskada inte avlÀgsnas normalt. Bronkiolernas lumen minskas hÀrigenom med obstruktiv utandning som följd, vilket kan leda till försÀmrad syreupptagningsförmÄga och pÄverkat allmÀntillstÄnd.


Klinik

Bronkiolit Àr en akut infektion hos barn under de första tvÄ levnadsÄren. Den börjar i övre luftvÀgarna med feber, snuva och torrhosta. Obstruktionen orsakar ofta ett vÀsande inslag i hostan. Infektionen sprider sig sedan till smÄ bronker och bronkioli. I svÄrare fall ses andningsuppehÄll och cyanos. Barn med risk för hypoxi övervakas i allmÀnhet pÄ sjukhus. Infektionen lÀker vanligen spontant inom nÄgra veckor.


Mikrobiologisk diagnostik

Kliniska och epidemiologiska data ligger vanligen till grund för diagnosen. MÄnga laboratorier erbjuder snabbdiagnostik av RSV och influensa med IF-teknik (immunfluorescens) för prov frÄn nasofarynx.