CNS-infektioner-smittskyddslagen

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet


Artikeln uppdaterad februari 2010


Smittskyddslagen (CNS-infektioner)

Smittskyddet leds för varje landsting av en smittskyddslÀkare och skall verka för att befolkningen sÄ lÄngt det gÄr skyddas mot smittsamma sjukdomar som sprids bland mÀnniskor.

AnmÀlningspliktiga sjukdomar

Smittskyddslagen (2004:168) delar in anmÀlningspliktiga sjukdomar i allmÀnfarliga och samhÀllsfarliga sjukdomar. De sistnÀmnda utgör enligt lagen ett större hot och smittrisk för befolkningen, och omfattar i dag endast SARS och Smittkoppor. Dessutom listar Smittskyddsförordningen (2004:255) anmÀlningspliktiga sjukdomar utöver allmÀnfarliga sjukdomar, flera av dem ocksÄ smittspÄrningspliktiga (Tabell 11). SmittspÄrningsförfarandet regleras i SOSFS 2005-27.

Alla smittsamma sjukdomar berörs av visserligen av lagen, men endast de upprÀknade skall rapporteras till smittskyddslÀkaren i aktuellt landsting och till FolkhÀlsomyndigheten. Vissa sjukdomar som kan spridas via objekt, djur, vatten eller livsmedel ska Àven anmÀlas till kommunens Miljö- och HÀlsoskyddskontor.

Tabell 11. Smittskyddsreglerade infektioner relaterade till CNS

AllmÀnfarliga sjukdomar enligt Smittskyddslagen

AnmÀlningspliktiga sjukdomar utöver allmÀnfarliga sjukdomar enligt Smittskyddsförordningen

^1^)(S) innebÀr smittspÄrningsplikt


För nÀrmare detaljer om rapportering och vilka uppgifter som skall anges i anmÀlan hÀnvisas till instruktioner utgivna av FolkhÀlsomyndigheten.