Clostridium perfringens

Hoppa till: navigering, sök

Huvudartikel


Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002



Clostridium perfringens vid matförgiftningar

SmittÀmnet

Clostridium perfringens Ă€r en anaerob sporbildande grampositiv stav. C. perfringens ingĂ„r i den normala tarmfloran hos dĂ€ggdjur och kan infektera kött vid slakt. Den typiska matrĂ€tten vid matförgiftning med Clostridium perfringens Ă€r nĂ„gon typ av lĂ„ngkok som görs i stor mĂ€ngd t.ex. kött/grönsaksgrytor, chili con carne och Ă€rtsoppa med flĂ€sk. Även inkokt lax och helstekt oxfilĂ©/flĂ€skfilĂ© har förekommit. De sporer av Clostridium perfringens som alltid finns pĂ„ det rĂ„a köttet och grönsakerna/rotfrukterna aktiveras vid upphettningen och övergĂ„r till vegetativa celler nĂ€r temperaturen börjar sjunka.

Optimumtemperatur för förökning av Clostridium perfringens ligger vid 43 °C -47 °C, men tillvÀxt kan ske mellan 20 °C -50 °C. Vanligaste felen Àr för lÄngsam avsvalning, för lÄg temperatur vid varmhÄllningen eller placering pÄ buffébord (utan varmhÄllning eller kokplatta).


Patogenes och patofysiologi

Sjukdom uppstÄr efter intag av föda innehÄllande 10^8 viabla vegetativa celler vilka sporulerar i tunntarmens alkaliska miljö. Under denna process bildas ett enterotoxin (CPE) som bildar en del av sporkappan. Det frigörs dÄ den sporulerande cellen lyserar och frigör sporen. Enterotoxinet binder till receptorer pÄ tarmepitelet och Ästadkommer cytotoxisk skada.

Enterotoxinet aktiveras av trypsin. Det Àr vÀrmelabilt och denaturerar vid temperaturer över 53 °C. Att notera Àr att Clostridium perfringens normalt finns i feces, men dÄ inte i sÄ stora mÀngder som vid en matförgiftning.


Symtom och klinisk bild

Matförgiftning med en C. perfringens stam som producerar enterotoxin har en inkubationstid pÄ 8-16 timmar. Symtomen, som Àr buksmÀrtor, kramper och vattnig diarré, brukar avklinga inom ett till tvÄ dygn.


Laboratoriediagnostik

AllmÀnt

(Se Bacillus cereus)


Referensmetodik

Referenssubstrat

Isolering

Clostridium perfringens vÀxer pÄ anaerob blodagar inom 1 dygn.


Identifiering och minimikriterier

Clostridium perfringens bildar typiska dubbelhemolyserande kolonier pÄ anaerob blodagar. De har typiskt mikroskopiskt utseende efter gramfÀrgning. Sporer ses sÀllan. SÄdana kan ses som runda, ofÀrgade uppklarningar i bakteriecellen dÄ de ej gramfÀrgas.


Epidemiologisk typning

(Se Bacillus cereus)


Kvalitetskontroll

  • Referensstam
    • Clostridium perfringens CCUG 1795


Svarsrutiner

Svarsrutiner nÀr det gÀller Bacillus, Clostridium och Staphylococcus aureus mÄste utformas individuellt för varje utbrott och dÄ som en syntes av all tillgÀnglig information


Laboratorierapportering

(Se Bacillus cereus)