Clostridium tetani (CNS)

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till förgreningssidan Clostridium tetani


Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet


Clostridium tetani vid CNS-infektioner[redigera]

Smittämnet[redigera]

Clostridium tetani är strikt anaeroba, grampositiva, sporbildande stavar. Stelkrampsbakterierna producerar efter autolys ett neurotoxiskt protein (tetanospasmin) som i sin struktur liknar botulinustoxinet. Det syntetiseras som en enkelpeptid (150000 Da). Genom proteolytisk aktivitet övergår denna i en dubbelkedja (A+B-struktur). Endast en antigen typ är beskriven. Toxinets B-enhet binder till gangliosider på motoriska nervcellemas neuron och A-enheten transporteras via axonet till ryggmärgen.

Sjukdomsbild[redigera]

Tetanospasmin påverkar i första hand ryggmärgen. Det blockerar liksom botulinumtoxinet utsöndringen av acetylkolin men ger genom att binda till andra typer av synapser upphov till spastiska pareser och kramper.


Diagnostik[redigera]

Stelkramp är i huvudsak en klinisk diagnostik varför frågeställningen är ovanlig på det kliniskt mikrobiologiska laboratoriet.


Referensmetodik[redigera]

Odling[redigera]

Cl. tetani är strikt anaerob. Bakterien växer på blodagar och vanliga anaerobsubstrat. Provmaterialet, oftast från sår, inokuleras på en begränsad del av substratet. Härigenom utnyttjas den kraftiga svärmningen. Redan efter övernattsinkubering kan Cl. tetani renspridas från svärmningskanten. 1 direktpreparat karaktäriseras Cl. tetani av terminala runda sporer (drumstick). Toxinbildningen kan behöva verifieras i musneutralisationstest.

Referensstammar[redigera]

  • Cl. tetani, toxinpos: CCUG 4220, ATCC 19406, NCTC 279
  • Cl. tetani, toxinneg: NCTC 6336


Laboratorierapportering[redigera]

Stelkramp är anmälningspliktig enligt smittskyddsförordningen (2004:255) för behandlande läkare.