Hepatit C-epidemiologi

Hoppa till: navigering, sök

Huvudartikel: Hepatit C


Totalt anmĂ€ldes i Sverige under 2007 2 134 fall av hepatit C, varav drygt 75 % var smittade inom landet. MĂ„nga nyanmĂ€lda Ă€r bĂ€rare som har varit smittade sedan lĂ€nge. Det totala antalet kroniska bĂ€rare av HCV i vĂ€rlden har berĂ€knats till ca 170 miljoner och frekvensen ligger mellan 0,2 - 15 % i olika delar av vĂ€rlden. Den lĂ€gre frekvensen finns i Norden och VĂ€steuropa, den högsta i Egypten. Lokalt i Sydeuropa ses höga nivĂ„er pĂ„ grund av tidigare utbrett bruk av injektioner med osĂ€kert steriliserade sprutor/nĂ„lar.

Man brukar rĂ€kna med att 2-3 % av svenska HCV-fall smittats sexuellt medan majoriteten av de smittade i samhĂ€llet Ă€r intravenösa missbrukare. Före detta missbrukare utgör en betydande andel av de som senare blir aktuella för antiviral behandling.

MÀn som har sex med mÀn (MSM) drabbas i samma omfattning som heterosexuella och sÄledes klart mindre av HCV Àn av HBV och HIV. Undantag kan vara mindre grupper dÀr sex utföres direkt traumatiskt till exempel under inflytande av droger. Smitta frÄn mor till det nyfödda barnet Àr lÄgfrekvent och förekommer i högst ett par procent i svensk population. Maternella antikroppar överförs transplacentÀrt och kvarstÄr drygt ett Är, varför man bör undvika anti-HCV testa barn till HCV- positiva mödrar före18 mÄnaders Älder.

För personer som transfunderats frÄn 1965 fram till 1991-2 fanns ett par procents risk per vÄrdtillfÀlle att smittas av HCV. Nosokomial smitta med HCV har setts inom dialysvÄrd, onkologi och har ocksÄ förekommit med andra slag av osÀkra injektioner.

Slutligen Ă€r smittvĂ€gen oklar för en stor grupp (10-20 %). FrĂ„n amerikanskt hĂ„ll hĂ€vdas att mĂ„nga av dessa fall kan vara sexuell smitta men svenska erfarenheter talar för att det kan finnas ett icke medgivet övergĂ„ende narkotikamissbruk som den HCV-smittade ej gĂ€rna vill tillstĂ„.