Normalflora i mag-tarmkanalen

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002


Normalflora i mag-tarmkanalen

MunhÄlan och svalget

MunhĂ„lans och svalgets mikroflora Ă€r mycket komplex och innehĂ„ller mer Ă€n 300 bakteriearter varav ca 70 % Ă€r anaeroba. Olika bakteriearter vĂ€xer pĂ„ olika stĂ€llen i munhĂ„lan och svalget; Streptococcus mutans t.ex. vĂ€xer pĂ„ tandytor, medan Streptococcus salivarius huvudsakligen vĂ€xer pĂ„ tungan och kindslemhinnorna.

De mikroorganismer som Äterfinns i saliven Àr en blandning av mikroorganismer frÄn tÀnder, slemhinnor och tunga. Vid odling av saliv frÄn friska individer finner man huvudsakligen streptokocker, peptostreptokocker, laktobaciller, bifidobakterier, Actinomyces , Prevotella och fusobakterier, men Àven vibrioner och spiroketer kan isoleras. Stafylokocker och mikrokocker pÄtrÀffas i mindre mÀngd liksom aeroba grampositiva stavar av korynebakterietyp. Enterokocker Äterfinns sÀllan i munhÄla och svalg. JÀstsvampar, huvudsakligen Candida albicans, pÄtrÀffas i saliven hos flertalet individer.

MagsÀcken (ventrikeln)

Magsaftens saltsyra har baktericid effekt. Mjölksyrebildande laktobaciller och bifidobakterier har dock pÄvisats i en mÀngd av ca 10^3 bakterier per mL magsaft. Dessa bakteriearter kan vÀxa vid det lÄga pH som föreligger i ventrikeln. Prov frÄn ventrikeln i samband med bukoperationer har visat förekomst av salivmikroorganismer, förmodligen beroende pÄ att anestesi och premedicinering nedsÀtter produktionen av saltsyra. Hos intensivvÄrdade patienter koloniserar enterobakterier först ventrikeln och sedan farynx. Om patienten vÄrdas i respirator kan enterobakterierna passera förbi trakealkanylens kuff ner i bronkerna och ge pneumoni. En riskfaktor Àr ett förhöjt pH i ventrikeln pÄ grund av anvÀndning av H2-antagonister, proton-pumpsinhibitorer och antacida för profylax och behandling av ulcus, esofagit eller gastrit. Helicobacter pylori Äterfinns ibland i normalfloran hos patienter med kronisk gastrit och ulcus.

Omedelbart efter ett födointag Äterfinns ca 10^5 bakterier per mL magsaft och dessa bakterier utgörs huvudsakligen av streptokocker, laktobaciller, bakteroides och fusobakterier frÄn saliven. NÀr sedan pH sjunker minskar antalet bakterier snabbt och efter en timme pÄtrÀffas endast ett litet antal.

Tunntarmen

Antalet bakterier i tunntarmen varierar under dygnet och bakteriemassorna pÄfylls vid varje mÄltid. Antalet bakterier Àr minst i den proximala och störst i den terminala delen av tunntarmen.

Duodenum innehÄller 10^4-10^5 viabla bakterier per mL tunntarmsinnehÄll. De utgörs av mjölksyreproducerande mikroorganismer: Streptococcus salivarius, Streptococcus minor, S. intermedius, enterokocker, laktobaciller och bifidobakterier. I jejunum pÄtrÀffas samma bakteriearter som i duodenum men i större mÀngd. De mikroorganismer som pÄtrÀffas i den proximala delen av tunntarmen kommer frÄn saliven.

Den nedre delen av tunntarmen innehÄller en artrikare och mer permanent mikroflora. Mjölksyrebildande kocker och stavar finns i stort antal men Àven enterobakterier, bakteroidesstavar och fusobakterier pÄtrÀffas mer konstant. I den distala delen av ileum finns ca 10^7-10^8 bakterier per mL. Mikroflorans sammansÀttning liknar den som pÄtrÀffas i tjocktarmen.

Tjocktarmen

I cekum och första delen av kolon ökar bakteriefloran dramatiskt i förhĂ„llande till tunntarmen. Cirka 4 x 10^1^1 celler per gram torrvikt Ă„terfinns och fördelningen av bakteriearter Ă€r densamma som i övriga delar av kolon och rektum. De bakterier som isoleras Ă€r huvudsakligen anaeroba (95 %). Bacteroides fragilis finns i stort antal liksom fusobakterier, bifidobakterier och klostridier. Streptokocker, enterokocker och laktobaciller isoleras likasĂ„. Ca 5 % av den odlingsbara floran bestĂ„r av enterobakterier, varav Escherichia coli Ă€r den vanligaste. Den fekala mikrofloran Ă€r mycket komplex och mer Ă€n 500 olika bakteriearter finns pĂ„visade.

Tabell 1 ger en översikt av olika bakteriegrupper i gastrointestinalkanalens normalflora.


Fecestabell1.jpg