Provtagning, STI

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Sexuellt överförbara infektioner (STI)

eller

Referensmetodik: Provtagning


Provtagning STI

AllmÀnt

Diagnostik av STI omfattar flera steg. I mÄnga fall söker patienten för specifika symtom, i andra fall kan det vara frÄga om smittspÄrning hos asymtomatisk individ eller att man utsatt sig för risk att fÄ en STI pÄ grund av oskyddade sexuella kontakter med ny partner. Den inledande kliniska undersökningen kompletteras i de flesta fall med provtagning och undersökning av provet pÄ mottagningen. Diagnosen bakteriell vaginos stÀlls enligt vissa kriterier (oftast Amsels) och trikomonas, numera mycket ovanlig i Sverige syns ofta tydligt i wet smear frÄn vaginalsekret. Trikomonas Àr en STI och dÀrför bör en sÄdan diagnos föranleda provtagning för andra STI som klamydia och eventuellt Àven Mycoplasma genitalium och gonorré. Vid klamydia och gonorré finns det en signifikant ökad förekomst av bakteriell vaginos . Candidiasis Àr ingen sann STI, men kan ge en mikroskopisk cervicit och uretritbild och om det inte finns nÄgon anamnestisk misstanke om STI behövs som regel inte ytterligare provtagning för laboratoriediagnostik. Uretrit eller cervicit ska annars betraktas som en preliminÀr diagnos och föranleda kompletterande provtagning för riktad laboratoriediagnostik av i första hand nÄgon eller nÄgra av STI-agensen klamydia, M. genitalium eller om anamnestisk misstanke gonorré. Ett antal STI med olika etiologier karakteriseras av genitala sÄr eller andra lokala förÀndringar. Exempel pÄ sÄdana infektioner Àr syfilis och herpes simplex-infektioner. Differentialdiagnostiska övervÀganden föranleder ofta riktad provtagning vid dessa tillstÄnd.

MĂ€rkning av remisser och prover

Enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2005:9 15 september 2005 avskaffades möjligheten att mÀrka remisser och prov med kod istÀllet för med sÀkra identitetsuppgifter om patienten. I stÀllet hÀnvisas till gÀllande regler i SOSFS 1989:1 (M) om ÄtgÀrder för att förhindra förvÀxlingar inom hÀlso- och sjukvÄrden (1). Trots att den föreskriften undantar prover till klinisk kemisk och bakteriologisk verksamhet, förutsÀtts att provhanteringen Àven inom dessa verksamheter sker pÄ ett sÄdant sÀtt att förvÀxlingsrisker elimineras.

Mot den bakgrunden rekommenderar Socialstyrelsen att alla prover och remisser för klinisk kemisk eller bakteriologisk analys skall mÀrkas med sÀkra identitetsuppgifter (personnummer och namn) för att förhindra förvÀxlingsrisker (1). Rikskod skall undvikas Àven för enligt smittskyddslagen anmÀlningspliktiga STI-sjukdomar. Lokala föreskrifter finns ofta utarbetade som reglerar detta.

Observera att den följande anmÀlan till smittskyddslÀkare och FolkhÀlsomyndigheten av upptÀckt STI sker med rikskod, undantag Àr hepatiter och HTLV-infektion (se under avsnitt Epidemiologi).

Transport

BetrÀffande transportlÄdor lÀmnar arbetsgruppen inga generella rekommendationer. I övrigt hÀnvisas till Packa provet rÀtt (se http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12867/packa-provet-ratt.pdf ).

Provtagningsanvisningar STI

Kategori:Provtagning-STI med lista i bokstavsordning.

REFERENSER

  • 1. Socialstyrelsen. MĂ€rkning av remisser och prover vid allmĂ€nfarliga sjukdomar som Ă€r sexuellt överförbara. Anders Alexandersson. Meddelandeblad, Juni 2008.