Staphylococcus aureus vid matförgiftning

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002

och

Förgreningssidan med lista över artiklar om Staphylococcus aureus



Staphylococcus aureus som etiologiskt agens vid matförgiftning

SmittÀmnet

Staphylococcus aureus Àr en grampositiv kock som inte överlever kokning. DÀremot Àr det symtomgivande enterotoxinet vÀrmestabilt. MÄnga personer kan hysa denna bakterie och vanligtvis infekteras livsmedel efter tillagningen av nÄgon bÀrare i kökspersonalen. Enterotoxinet bildas direkt i livsmedel, ofta tidigare vÀrmebehandlade livsmedel, som hanterats med hÀnderna (t.ex. Àgghalvor, kokt skinka) och sedan fÄtt ligga framme för lÀnge i rumstemperatur.

Enterotoxinbildning upphör vid temperaturer under 10 °C.


Patogenes och patofysiologi

Staphylococcus aureus bildar 8 olika enterotoxiner, typ A-I (ej F). De Àr uppbyggda pÄ ett likartat sÀtt som TSS-toxinet (tidigare enterotoxin F) och Àr liksom detta superantigener med förmÄga att kraftigt aktivera kroppens immunsystem. Det Àr inte nÀrmare kÀnt hur toxinet verkar, men det tycks inte vara kopplat till egenskapen superantigen dÄ TSS inte ger diarré.


Symtom och klinisk bild

En matförgiftning med S. aureus debuterar inom 1-6 timmar med vÄldsamma krÀkningar. Kramper Àr vanliga och diarré brukar följa efter/samtidigt med krÀkningarna. AllmÀntillstÄndet Àr kraftigt pÄverkat.

Laboratoriediagnostik

AllmÀnt

(Se Bacillus cereus )


Referensmetodik

Referenssubstrat

Isolering

Staphylococcus aureus vÀxer pÄ fenolmannitagar efter 1 till 2 dygn.


Identifiering och minimikriterier

Staphylococcus aureus vÀxer med typiskt gula kolonier pÄ fenolmannitagar. De verifieras med Dnas-test och koagulas alternativt med kit för protein A och clumping factor. Referensmetod Àr rörkoagulas.

PÄvisande av enterotoxinbildning hos Staphylococcus aureus utförs vid referenslaboratoriet. Livsmedelsverket erbjuder Àven en enterotoxin ELISA.


Epidemiologisk typning

(Se Bacillus cereus)


Kvalitetskontroll

  • Referensstam:
    • Staphylococcus aureus CCUG 17 621


Svarsrutiner

Svarsrutiner nÀr det gÀller Bacillus, Clostridium och Staphylococcus aureus mÄste utformas individuellt för varje utbrott och dÄ som en syntes av all tillgÀnglig information


Laboratorierapportering