Utodling (Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter)

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen förReferensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002


Utodling (Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter)

Ett flertal olika metoder finns beskrivna för utodling av prov pÄ agarytor. Det Àr viktigt att fÄ med tillrÀcklig mÀngd provmaterial för hög sensitivitet och att (sekundÀr-) tertiÀrstryken ger god separation av enskilda kolonier.

Fecesplattstryk.jpg


SekundÀrodling

Inokulat frÄn t.ex. Rappaportbuljong med 10 ”L ögla mitt i det blivande primÀrstryket som dÀrefter görs med samma ögla. SekundÀr- och tertiÀrstryk görs ocksÄ med samma ögla. Inokulatet kan ocksÄ göras med bomullspinne.

Observera

Vid Salmonella-, Shigella-, Yersinia- och Campylobacter-diagnostik anlÀnder fecesprovet pÄ provtagningspinne i transportmedium eller som feces i rör. I det senare fallet överförs feces till provtagningspinne innan odling.

  • PrimĂ€rodling utförs med föreslagen teknik (se Fig 11) pĂ„ XLD- (alternativt Hektoen-), DC-, Campylobacter-, CIN-agar i den ordningen. DĂ€refter doppas pinnen (eventuellt) Ă„nyo i provet varefter den överförs till Rappaportbuljongen.
  • SekundĂ€rodling utförs efter anrikning i Rappaportbuljong med föreslagen teknik (föregĂ„ende sida) pĂ„ XLD-agar. Renstrykning av misstĂ€nkt(a) koloni(er): Enskild koloni plockas och stryks pĂ„ MacConkey-agar, enligt föreslagen teknik. I de fall man vĂ€ljer att anvĂ€nda salmonellafagdroppe, rekommenderas applikation enligt illustrationen [Fig. 12].
Salmonellafag.jpg

En diagnostisk översikt lÀmnas i Tabell 21 sist i det bakteriologiska avsnittet. För en detaljerad beskrivning och diskussion hÀnvisas till respektive diagnostiskt avsnitt.