Skillnad mellan versioner av "Naegleria fowleri"

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ' Till innehållsförteckning för Referensmetodik:Parasitologisk diagnostik ----------- ''Naegleria fowleri'' ===Smittämne=== ''Naegleria fowleri'' är den enda i'' Naegl...')
 
 
(45 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
+
'''Huvudartikel''', publicerad augusti 2011.
Till innehållsförteckning för Referensmetodik:[[Parasitologisk diagnostik]]
+
-------             
 +
''Till innehållsförteckning för [[Referensmetodik:Parasitologisk diagnostik]]''
 
-----------
 
-----------
''Naegleria fowleri''
+
==''Naegleria fowleri''==
 +
 
 +
[[Fil:Naegleria fowleri lifecycle stages rotated.jpg|thumb|200px|right|''Naegleria fowleri''-livsformer. ''Foto: CDC via Wikimedia Commons'']]
 +
 
 
===Smittämne===
 
===Smittämne===
 +
''Naegleria fowleri'' är den enda arten i'' Naegleria''-släktet som anses patogen för människa. Den är en termofil amöboflagellat som växer i temperaturer upp till 45°C och kan förekomma både i varma källor och i kylvattensystem. ''Naegleria'' är känsligare än ''[[Acanthamoeba|Acanthamoeba'' spp.]] för uttorkning, höga saltkoncentrationer och pH-variationer. Den överlever i klorerat vatten men inte i saltvatten. Till skillnad från andra frilevande amöbor är ''N. fowleri'' placerad i riskklass 3 av Arbetsmiljöverket (AFS 2005:1), vilket innebär att parasiten kan orsaka en allvarlig och dödlig sjukdom med begränsade behandlingsmöjligheter.
 +
 +
===Livscykel===             
 +
Livscykeln för ''Naegleria'' består av tre stadier: cyst-, trofozoit- och flagellatform.       
 +
Cystorna varierar i storlek från 8 till 12 µm och är runda med dubbla väggar: tjock endocyst- och tunn ektocystvägg med en eller två porer. Trofozoiterna är större än cystorna, 10 till 25 µm, har breda, rundade pseudopodier (lobopodia), en stor kärna och en pulserande vakuol. Trofozoiter kan utvecklas temporärt till päronformade flagellater (10-16 µm) försedda med en till två flageller. Flagellatformen rör sig snabbt, tar varken upp näring eller delar sig. Dess troliga roll är att sprida ''Naegleria'' i miljön.
 +
 +
===Symtom och klinisk bild===             
 +
''N. fowleri'' orsakar primär amöbisk meningoencephalit (PAM). Infektionen är dödlig och endast ett fåtal insjuknade personer har överlevt. Unga friska personer drabbas, oftast i samband med olika vattenaktiviteter som simning eller dykning i bassäng eller i insjöar. Både trofozoiter och cystor (och möjligen flagellater) betraktas som infektiösa. Smittan överförs via inhalation eller aspiration av kontaminerat vatten. Amöborna sprids längs luktnerven till hjärnan. Efter 2-7 dagar utvecklas symtom liknande de vid akut bakteriell hjärnhinneinflammation.
 +
             
 +
===Epidemiologi===   
 +
 +
''N. fowleri'' förekommer i jord och varmt sötvatten i hela världen men är inte lika vanlig som ''Acanthamoeba''. Cystorna är känsliga för olika faktorer och dör vid uttorkning (5 min.), superklorering (10 ppm), höga eller låga temperaturer (>2 min. i 65 °C, 2 timmar i -10 °C, >1 timme i -30 °C). Data saknas om förekomst av ''N. fowleri'' i Sverige men prevalensen är troligen mycket låg. I en studie från 1974 påvisades flera frilevande amöba-arter i simanläggningar i Stockholm, dock ingen ''N. fowleri''. I en studie om förekomst av ''Legionella'' i vattenledningsinstallationer hittades amöboflagellater tillhörande ''Naegleria''-släktet, men ingen av dem identifierades som ''N. fowleri''. Två första fall av hjärninfektion med ''N. fowleri'' (PAM) publicerades 1965 i Australien och 1966 i USA. Infektionen är mycket sällsynt – sammanlagt har över två hundra fall konstaterats i världen, varav 24 i Europa (Belgien, England, Italien och Tjecken). Det finns inget känt fall av ''Naegleria''-infektion hos människa i Sverige.               
 +
 +
==Provtagning och transport==
 +
===Provmaterial===             
 +
* Nytagen cerebrospinalvätska
 +
* formalinfixerad hjärnbiopsimaterial för histologiska färgningar
 +
===Provtagning===
 +
Ta så mycket material som möjligt eftersom undersökningens känslighet är beroende av provvolymen.
 +
Cerebrospinalvätska får inte frysas eller förvaras i kyl. Materialet bör transporteras snabbt till laboratoriet för undersökning av levande, rörliga trofozoiter. Formalinfixerad biopsimaterial kan förvaras i kylskåp.
 +
 +
==Laboratoriediagnostik==
 +
===Allmänt===             
 +
Vid hantering av materialet beaktas skyddsåtgärder lämpliga för användning av biologiska ämnen på skyddsnivå 3, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1). Laboratoriediagnostik av ''Naegleria''-infektion sker genom direkt påvisning av parasiter i cerebrospinalvätska eller efter odling av provmaterial. Odling av provmaterial kan endast utföras vid laboratorier med tillstånd för arbete med ''Naegleria''. Påvisning av antikroppar saknar diagnostisk betydelse.
 +
 +
===Referensmetod===
 +
Direkt mikroskopisk påvisning av trofozoiter eller flagellatformer i cerebrospinalvätska i faskontrastmikroskop. Utstrykspreparat kan Giemsafärgas ([[PAR 09 Malariamikroskopi|PAR 09 ]]).
 +
====Avläsningskriterier====
 +
Rörliga trofozoiter kan lätt förväxlas med makrofager. Trofozoiter i permanentfärgade preparat har allt kromatin samlat i en stor endosom i kärnan som färgas röd-violett med Giemsa. Kärnmembran som inte innehåller kromatin får samma färg som cytoplasman.
 +
 +
====Kvalitetssäkring====
 +
Identifiering av ''Naegleria fowleri'' ingår inte i UK-NEQAS-utskick.
 +
 +
====Svarsrutiner====
 +
Trofozoiter/flagellater av ''Naegleria'' spp. påvisade
 +
 +
Inga trofozoiter/flagellater av ''Naegleria'' spp. påvisade
 +
 +
===Övriga diagnostiska metoder===
 +
 +
*Utveckling av trofozoiter från cerebrospinalvätskesediment till flagellatformer i destillerat vatten. Flagellater utvecklas efter 30-60 minuter inkubering i 37°C. Utstryk kan Giemsafärgas. 
 +
*Odling av biopsimaterial eller cerebrospinalvätska på non-nutrient agar tillsammans med artbestämda bakterier (t.ex. ''E. coli'', K12) kan endast utföras vid laboratorier som har tillstånd för arbete med ''Naegleria''. 
 +
*Hjärnbiopsipreparat kan färgas med hematoxylin eller med artspecifika antikroppar. Bara trofozoiter kan förekomma i vävnaden.
 +
*Gramfärgning är olämplig för påvisning av ''Naegleria''.
 +
 +
===Laboratorierapportering===
 +
Infektion med ''Naegleria fowleri'' är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, men lokal smittskyddsenhet bör kontaktas för utredning.
 +
 +
==Övrig information==
 +
Det första fallet av PAM orsakad av en annan amöba, ''Paravahlkampfia francinae'', rapporterades år 2009. Parasiten odlades från cerebrospinalvätska från en patient som utvecklade typiska symtom för PAM efter att ha simmat i en bassäng. ''P. francinae'' saknar flagellatform och till skillnad från ''N. fowleri'' växer dess trofozoiter inte på agar. Diagnosen gjordes genom upptäckt av trofozoiter som hade växt i virusodling av cerebrospinalvätska.
 +
 +
==Litteraturhänvisningar==
 +
*Cerva L., Huldt G. Limax amoebae in five swimming pools in Stockholm. Folia Parasitol. 1974; 21(1):71-75. 
 
   
 
   
''Naegleria fowleri'' är den enda i'' Naegleria''-släktet som anses patogen för människa. Den är en termofil amöboflagellat som överlever i temperatur upp till 45°C. ''Naegleria'' är känsligare än ''Acanthamoeba'' för uttorkning, höga saltkoncentrationer och pH-variationer. Den överlever i klorerat vatten men inte i saltvatten. Till skillnad från andra frilevande amöbor är ''N. fowleri'' placerad i riskklass 3 av Arbetsmiljöverket (AFS 2005:1), vilket innebär att parasiten orsakar en allvarlig och dödlig sjukdom med begränsade möjligheter att bota den.  
+
*Cook GC. Effect of global warming on the distribution of parasitic and other infectious diseases: a review. J Roy Soc Med. 1992;85:688-691.   
===Livscykel===
 
 
 
Livscykel för ''Naegleria'' består av tre stadier: en cyst-, en trofozoit- och en flagellatform.
 
Cystor varierar i storlek från 8 till 12 µm och är runda med dubbla väggar: tjock endocyst och tunn ektocyst med en eller två porer. Trofozoiterna är större än cystorna, 10 till 25 µm, har breda, rundade pseudopodier (lobopodia), en stor kärna och en pulserande vakuol. Trofozoiter utvecklas temporärt till flagellater när jonkoncentration i omgivningen ändras. Flagellater är päronformade, 10-16 µm och har vanligen en till två flageller. De förflyttar sig snabbt, tar varken upp näring eller delar sig. Deras troliga roll är att sprida ''Naegleria'' i miljön.
 
===Symtom och klinisk bild===
 
 
''N. fowleri'' orsakar primär amöbisk meningoencephalit (PAM). Infektionen är dödlig och endast ett fåtal personer har överlevt denna. Unga, friska personer drabbas, oftast i samband med olika vattenaktiviteter som simning eller dykning i bassäng eller i sötvatten. Både trofozoiter, cystor och möjligen flagellater betraktas som infektiösaSmittan överförs via inhalation eller aspiration av kontaminerat vatten i näsan. Amöborna sprider sig längs luktnerven till hjärnan. Efter 2-7 dagar utvecklas symtom som liknar akut bakteriell hjärnhinneinflammation men inga bakterier påvisas i likvor vid direktmikroskopi, odling eller Gramfärgning.
 
  
===Epidemiologi===
+
*De Jonckheere JF. Origin and evolution of the worldwide distributed pathogenic amoeboflagellate Naegleria fowleri. InfGen Evol. 2011;11: 1520-1528 
''N. fowleri'' förekommer globalt i jord och varmt sötvatten men är inte lika vanlig som ''Acanthamoeba''. Data saknas om förekomst av ''N. fowleri'' i Sverige men prevalensen är troligen mycket låg. I en studie från 1974 påvisades flera olika amöba-arter i bassängvatten i Stockholm, dock ingen ''N. fowleri''. I studien om förekomst av ''Legionella'' i vattenledningsinstallationer hittades bland annat amöboflagellater tillhörande ''Naegleria''-släktet men ingen av dem identifierades som ''N. fowler''i. Det första fallet av hjärninfektion med ''N. fowleri'' (PAM) publicerades i 1966. Infektionen är mycket sällsynt – sammanlagt har endast tre hundra fall konstaterats i världen. Det finns inget känt fall av infektion orsakad av ''Naegleria'' hos människa i Sverige.
+
*Legionella i vatteninstallationer. Tekniska faktorer med risk för samhällsförvärvad legionellainfektion. Boverket, Smittskyddsinstitutet och VVS-Installatörerna, 2006. 
 +
*Patz JA, Graczyk TK, Geller N, Vittor AY. Effects of environmental change on emerging parasitic diseases. Int J Parasitol. 2000;30:1395–1405.
 +
*Schuster FL, Visvesvara GS. Amebae and ciliated protozoa as causal agents of waterborne zoonotic disease. Vet Parasitol. 2004;126:91-120.
  
Provtagning och transport
+
[[Kategori:Parasiter]]
Provmaterial Likvor eller hjärnbiopsimaterial
 
Provtagningsföreskrifter
 
Se provtagningsanvisning
 
Laboratoriediagnostik
 
Allmänt Vid hantering av materialet beaktas skyddsåtgärder lämpliga för användning av biologiska ämnen på skyddsnivå 3, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1). 
 
Det är bara trofozoiter som kan påträffas i undersökningsmaterialet. Cystor utvecklas inte i vävnader. Laboratoriediagnostik av Naegleria-infektion sker genom direkt påvisning av parasiter i likvor eller efter odling av provmaterial. Odling av provmaterial kan utföras bara av laboratorier med tillstånd för att arbeta med Naegleria.  Påvisning av antikroppar saknar diagnostisk betydelse.
 
Referensmetod
 
Direkt mikroskopisk påvisning av trofozoiter eller flagellatformer i likvor i faskontrastmikroskop. Utstrykpreparat kan färgas med Giemsafärg.
 
Avläsningskriterier
 
Rörliga trofozoiter kan lätt förväxlas med makrofager. Trofozoiter i permanentfärgade preparat har allt kromatin samlat i en stor endosom i kärnan som färgas röd-violett i Giemsa. Kärnmembranen som inte innehåller kromatin, får samma färg som cytoplasman. 
 
Kvalitetssäkring
 
Identifiering av Naegleria fowleri ingår inte  i NEQAS-utskick.
 
Svarsrutiner
 
Trofozoiter/flagellater av Naegleria spp. påvisade
 
Inga trofozoiter/flagellater av Naegleria spp. påvisade
 
Alternativa metoder
 
Utveckling av trofozoiter från likvorsediment till flagellatformer i destillerat vatten. Flagellater utvecklas efter 30-60 minuter av inkubation i 37°C. Utstryk kan färgas med Giemsafärg.
 
Odling av biopsimaterial eller likvor på non-nutrient agar tillsammans med artbestämda bakterier (t.ex. E. coli, K12) kan utföras bara av laboratorier med tillstånd för att arbeta med Naegleria. 
 
Hjärnbiopsipreparat kan färgas med hematoxylin eller med artspecifika antikroppar i en immunhistologisk färgning. Bara trofozoiter kan förekomma i vävnader. 
 
Gramfärgning är inte lämplig för påvisning av Naegleria.
 
Laboratorierapportering
 
Infektion med Naegleria fowleri är inte anmälningspliktig, men lokal smittskyddsenhet bör kontaktas för utredning.
 
Övrig information
 
Det första fallet av PAM orsakad av en annan amöba, Paravahlkampfia francinae, rapporterades år 2009. Parasiten odlades från likvor från en patient som utvecklade typiska symtomen för PAM efter att har simmat i en bassäng. P. francinae saknar flagellatform och till skillnad från N. fowleri, dess trofozoiter växer inte på agar. Diagnosen gjordes genom granskning av trofozoiter som har växt i virusodling av likvor.
 
Bilagor
 
Litteraturhänvisningar
 
1. Schuster FL., Visvesvara GS. 2004. Amebae and cilliated protozoa as causal agents of waterborne zoonotic disease. Vet. Parasitol., 126:91-120.
 
2. Cerva L. Huldt G. 1974. Limax amoebae in five swimming pools in Stockholm. Folia Parasitol., 21(1):71-75.
 
3. Legionella i vatteninstallationer. Tekniska faktorer med risk för samhällsförvärvad legionellainfektion. Boverket, Smittskyddsinstitutet och VVS-Installatörerna, 2006.
 
4.Patz JA., Graczyk TK., Geller N., Vittor AY. 2000. Effects of environmental change on emerging parasitic diseases. Int. J. Parasitol. 30:1395-1405.
 
5. Cook GC. 1992. Effect of global warming on the distribution of parasitic and other infectious diseases: a review. J. Roy. Soc. Med. ,85:688-691.
 

Nuvarande version från 3 oktober 2012 kl. 09.45

Huvudartikel, publicerad augusti 2011.


Till innehållsförteckning för Referensmetodik:Parasitologisk diagnostik


Naegleria fowleri[redigera]

Naegleria fowleri-livsformer. Foto: CDC via Wikimedia Commons

Smittämne[redigera]

Naegleria fowleri är den enda arten i Naegleria-släktet som anses patogen för människa. Den är en termofil amöboflagellat som växer i temperaturer upp till 45°C och kan förekomma både i varma källor och i kylvattensystem. Naegleria är känsligare än Acanthamoeba spp. för uttorkning, höga saltkoncentrationer och pH-variationer. Den överlever i klorerat vatten men inte i saltvatten. Till skillnad från andra frilevande amöbor är N. fowleri placerad i riskklass 3 av Arbetsmiljöverket (AFS 2005:1), vilket innebär att parasiten kan orsaka en allvarlig och dödlig sjukdom med begränsade behandlingsmöjligheter.

Livscykel[redigera]

Livscykeln för Naegleria består av tre stadier: cyst-, trofozoit- och flagellatform. Cystorna varierar i storlek från 8 till 12 µm och är runda med dubbla väggar: tjock endocyst- och tunn ektocystvägg med en eller två porer. Trofozoiterna är större än cystorna, 10 till 25 µm, har breda, rundade pseudopodier (lobopodia), en stor kärna och en pulserande vakuol. Trofozoiter kan utvecklas temporärt till päronformade flagellater (10-16 µm) försedda med en till två flageller. Flagellatformen rör sig snabbt, tar varken upp näring eller delar sig. Dess troliga roll är att sprida Naegleria i miljön.

Symtom och klinisk bild[redigera]

N. fowleri orsakar primär amöbisk meningoencephalit (PAM). Infektionen är dödlig och endast ett fåtal insjuknade personer har överlevt. Unga friska personer drabbas, oftast i samband med olika vattenaktiviteter som simning eller dykning i bassäng eller i insjöar. Både trofozoiter och cystor (och möjligen flagellater) betraktas som infektiösa. Smittan överförs via inhalation eller aspiration av kontaminerat vatten. Amöborna sprids längs luktnerven till hjärnan. Efter 2-7 dagar utvecklas symtom liknande de vid akut bakteriell hjärnhinneinflammation.

Epidemiologi[redigera]

N. fowleri förekommer i jord och varmt sötvatten i hela världen men är inte lika vanlig som Acanthamoeba. Cystorna är känsliga för olika faktorer och dör vid uttorkning (5 min.), superklorering (10 ppm), höga eller låga temperaturer (>2 min. i 65 °C, 2 timmar i -10 °C, >1 timme i -30 °C). Data saknas om förekomst av N. fowleri i Sverige men prevalensen är troligen mycket låg. I en studie från 1974 påvisades flera frilevande amöba-arter i simanläggningar i Stockholm, dock ingen N. fowleri. I en studie om förekomst av Legionella i vattenledningsinstallationer hittades amöboflagellater tillhörande Naegleria-släktet, men ingen av dem identifierades som N. fowleri. Två första fall av hjärninfektion med N. fowleri (PAM) publicerades 1965 i Australien och 1966 i USA. Infektionen är mycket sällsynt – sammanlagt har över två hundra fall konstaterats i världen, varav 24 i Europa (Belgien, England, Italien och Tjecken). Det finns inget känt fall av Naegleria-infektion hos människa i Sverige.

Provtagning och transport[redigera]

Provmaterial[redigera]

  • Nytagen cerebrospinalvätska
  • formalinfixerad hjärnbiopsimaterial för histologiska färgningar

Provtagning[redigera]

Ta så mycket material som möjligt eftersom undersökningens känslighet är beroende av provvolymen. Cerebrospinalvätska får inte frysas eller förvaras i kyl. Materialet bör transporteras snabbt till laboratoriet för undersökning av levande, rörliga trofozoiter. Formalinfixerad biopsimaterial kan förvaras i kylskåp.

Laboratoriediagnostik[redigera]

Allmänt[redigera]

Vid hantering av materialet beaktas skyddsåtgärder lämpliga för användning av biologiska ämnen på skyddsnivå 3, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1). Laboratoriediagnostik av Naegleria-infektion sker genom direkt påvisning av parasiter i cerebrospinalvätska eller efter odling av provmaterial. Odling av provmaterial kan endast utföras vid laboratorier med tillstånd för arbete med Naegleria. Påvisning av antikroppar saknar diagnostisk betydelse.

Referensmetod[redigera]

Direkt mikroskopisk påvisning av trofozoiter eller flagellatformer i cerebrospinalvätska i faskontrastmikroskop. Utstrykspreparat kan Giemsafärgas (PAR 09 ).

Avläsningskriterier[redigera]

Rörliga trofozoiter kan lätt förväxlas med makrofager. Trofozoiter i permanentfärgade preparat har allt kromatin samlat i en stor endosom i kärnan som färgas röd-violett med Giemsa. Kärnmembran som inte innehåller kromatin får samma färg som cytoplasman.

Kvalitetssäkring[redigera]

Identifiering av Naegleria fowleri ingår inte i UK-NEQAS-utskick.

Svarsrutiner[redigera]

Trofozoiter/flagellater av Naegleria spp. påvisade

Inga trofozoiter/flagellater av Naegleria spp. påvisade

Övriga diagnostiska metoder[redigera]

  • Utveckling av trofozoiter från cerebrospinalvätskesediment till flagellatformer i destillerat vatten. Flagellater utvecklas efter 30-60 minuter inkubering i 37°C. Utstryk kan Giemsafärgas.
  • Odling av biopsimaterial eller cerebrospinalvätska på non-nutrient agar tillsammans med artbestämda bakterier (t.ex. E. coli, K12) kan endast utföras vid laboratorier som har tillstånd för arbete med Naegleria.
  • Hjärnbiopsipreparat kan färgas med hematoxylin eller med artspecifika antikroppar. Bara trofozoiter kan förekomma i vävnaden.
  • Gramfärgning är olämplig för påvisning av Naegleria.

Laboratorierapportering[redigera]

Infektion med Naegleria fowleri är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, men lokal smittskyddsenhet bör kontaktas för utredning.

Övrig information[redigera]

Det första fallet av PAM orsakad av en annan amöba, Paravahlkampfia francinae, rapporterades år 2009. Parasiten odlades från cerebrospinalvätska från en patient som utvecklade typiska symtom för PAM efter att ha simmat i en bassäng. P. francinae saknar flagellatform och till skillnad från N. fowleri växer dess trofozoiter inte på agar. Diagnosen gjordes genom upptäckt av trofozoiter som hade växt i virusodling av cerebrospinalvätska.

Litteraturhänvisningar[redigera]

  • Cerva L., Huldt G. Limax amoebae in five swimming pools in Stockholm. Folia Parasitol. 1974; 21(1):71-75.
  • Cook GC. Effect of global warming on the distribution of parasitic and other infectious diseases: a review. J Roy Soc Med. 1992;85:688-691.
  • De Jonckheere JF. Origin and evolution of the worldwide distributed pathogenic amoeboflagellate Naegleria fowleri. InfGen Evol. 2011;11: 1520-1528
  • Legionella i vatteninstallationer. Tekniska faktorer med risk för samhällsförvärvad legionellainfektion. Boverket, Smittskyddsinstitutet och VVS-Installatörerna, 2006.
  • Patz JA, Graczyk TK, Geller N, Vittor AY. Effects of environmental change on emerging parasitic diseases. Int J Parasitol. 2000;30:1395–1405.
  • Schuster FL, Visvesvara GS. Amebae and ciliated protozoa as causal agents of waterborne zoonotic disease. Vet Parasitol. 2004;126:91-120.