Skillnad mellan versioner av "CNS-infektioner-provtagning och transport"

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '''Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet'' ---- == PROVTAGNING OCH TRANSPORT == === Allmän bakgrund === I detta avsnit...')
 
Rad 11: Rad 11:
 
I detta avsnitt beskrivs provtagningsrutiner som bör övervägas vid misstänkt infektion i CNS.
 
I detta avsnitt beskrivs provtagningsrutiner som bör övervägas vid misstänkt infektion i CNS.
  
Den allmänna bakteriologiska diagnostiken vid CNS-infektioner sker vid de kliniskt mikrobiologiska laboratorierna i Sverige. Undantag är exempelvis infektioner med mykobakterier som endast diagnostiseras vid ett fåtal laboratorier. Fullt utrustade virologiska laboratorier finns endast vid universitetssjukhusen, och det är i stort sett endast dessa laboratorier som idag kan utföra de analyser som behövs för diagnostik av virala CNS-infektioner. Någon multianalys såsom direktmikroskopi för bakterier finns inte, utan diagnostiken måste omgående inriktas mot specifika agens. Klinik och epidemiologi blir vägledande för provtagning, handhavande och val av laboratorium. Vid encefalit är ofta akut undersökning nödvändig. För att förbereda viruslaboratoriet bör telefonkontakt tas om akutsvar önskas. På remissen måste telefon- eller faxnummer anges, liksom den person som ska kontaktas om svaret.
+
Den allmänna bakteriologiska diagnostiken vid CNS-infektioner sker vid de kliniskt mikrobiologiska laboratorierna i Sverige. Undantag är exempelvis infektioner med [[mykobakterier]] som endast diagnostiseras vid ett fåtal laboratorier. Fullt utrustade virologiska laboratorier finns endast vid universitetssjukhusen, och det är i stort sett endast dessa laboratorier som idag kan utföra de analyser som behövs för diagnostik av virala CNS-infektioner. Någon multianalys såsom direktmikroskopi för bakterier finns inte, utan diagnostiken måste omgående inriktas mot specifika agens. Klinik och epidemiologi blir vägledande för provtagning, handhavande och val av laboratorium. Vid encefalit är ofta akut undersökning nödvändig. För att förbereda viruslaboratoriet bör telefonkontakt tas om akutsvar önskas. På remissen måste telefon- eller faxnummer anges, liksom den person som ska kontaktas om svaret.
  
 
Parasitologisk diagnostik utförs, med undantag för påvisande av cystor och maskägg samt screening för toxoplasmaantikroppar, endast vid ett fåtal laboratorier i Sverige. Påvisande av malaria- och trypanosomaparasiterna bör utföras akut vid infektionsklinikerna eller till dem knutna laboratorier.
 
Parasitologisk diagnostik utförs, med undantag för påvisande av cystor och maskägg samt screening för toxoplasmaantikroppar, endast vid ett fåtal laboratorier i Sverige. Påvisande av malaria- och trypanosomaparasiterna bör utföras akut vid infektionsklinikerna eller till dem knutna laboratorier.
  
1. Likvor
+
 
 +
=== 1. Likvor ===
 +
 
 
Likvor bör om möjligt alltid tas akut. Om säker diagnos kräver påvisande av intratekal antikroppsproduktion tas konvalescentlikvor ca 1-2 veckor efter insjuknandet.
 
Likvor bör om möjligt alltid tas akut. Om säker diagnos kräver påvisande av intratekal antikroppsproduktion tas konvalescentlikvor ca 1-2 veckor efter insjuknandet.
  
Provtagningskärl
+
 
 +
==== Provtagningskärl ====
 +
 
 
Sterila rör med skruvlock utan tillsats används; för bakteriologisk odling även odlingsfiaskor (aerob- och anaerob-).  
 
Sterila rör med skruvlock utan tillsats används; för bakteriologisk odling även odlingsfiaskor (aerob- och anaerob-).  
Provtagning
+
 
 +
==== Provtagning ====
 +
 
 
Provet tas så sterilt som möjligt. Desinfektera huden noggrant innan provtagningen. Den som tar provet bör använda handskar. Blodtillblandning stör såväl antikroppsanalys som DNA-amplifiering, och bör undvikas.
 
Provet tas så sterilt som möjligt. Desinfektera huden noggrant innan provtagningen. Den som tar provet bör använda handskar. Blodtillblandning stör såväl antikroppsanalys som DNA-amplifiering, och bör undvikas.
  
Bakteriologisk undersökning:
+
*Bakteriologisk undersökning: Likvor/punktat uppsamlas i ett sterilt provrör med skruvlock. Minst
Likvor/punktat uppsamlas i ett sterilt provrör med skruvlock. Minst
+
1 mL likvor skickas alltid till bakt lab för direktmikroskopi, eventuellt kompletterande snabbtest samt utodling på fasta substrat. Vid lång transporttid är det bra att spruta ca 1 mL överskottsmaterial i aerob odlingsfiaska redan vid provtagningen och vid behov även i anaerob flaska. Odlingsflaskorna handhas enligt anvisningar från det lokala mikrobiologiska laboratoriet. Onskas direktmikroskopi måste ett sterilt rör med material insändas till laboratoriet. Om endast mindre volym finns tillgänglig skickas det som finns och laboratoriet prioriterar vilka undersökningar som skall utföras.
1 mL likvor skickas alltid till bakt lab för direktmikroskopi, eventuellt kompletterande snabbtest samt utodling på fasta substrat. Vid lång transporttid är det bra att spruta ca 1 mL överskottsmaterial i aerob odlingsfiaska redan vid provtagningen och vid behov även i anaerob flaska. Odlingsfiaskorna handhas enligt anvisningar från det lokala mikrobiologiska laboratoriet. Onskas direktmikroskopi måste ett sterilt rör med material insändas till laboratoriet. Om endast mindre volym finns tillgänglig skickas det som finns och laboratoriet prioriterar vilka undersökningar som skall utföras.
+
 
 +
*Virusundersökning: Grundregeln är att skicka så mycket likvor som möjligt till viruslaboratoriet, men att aldrig avstå från att skicka pga liten provmängd.
 +
 
 +
Med 20 pL likvor kan en PCR-analys göras. Antikroppsanalys med ELISA-teknik kräver minst 0,1 mL. För virusisolering åtgår ca 1 mL. För antikroppsanalys med immunblotteknik kan 5 mL krävas. För antikroppsstudier kan uppföljningsanalys med parade prov bli nödvändig, och extra material behövs för detta. Alla prov arkiveras på de virologiska laboratorierna, och överskottslikvor förstörs aldrig.
 +
 
 +
*Parasitologisk undersökning: Minsta möjliga mängd prov är inte klart definierad, i litteraturen nämns 1-5 mL. Eftersom parasiterna koncentreras vid extraktion blir känsligheten högre vid större provmängd, och sannolikheten att påvisa parasitDNA ökar. Antalet parasiter i likvor torde också vara lägre vid en toxoplasmainfektion, jämfört med mängden agens vid en virusinfektion, varför det krävs större mängd prov.
 +
 
 +
==== Transport ====
  
Virusundersökning:
+
*Bakterieundersökning: Provet sänds omedelbart till laboratoriet. 1 väntan på transport förvaras röret i kylskåp och odlingsfiaskorna helst i 37 °C eller i rumstemperatur.
Grundregeln är att skicka så mycket likvor som möjligt till viruslaboratoriet, men att aldrig avstå från att skicka pga liten provmängd.
 
  
Med 20 pL likvor kan en PCR-analys göras. Antikroppsanalys med ELIS A-teknik kräver minst 0,1 mL. För virusisolering åtgår ca 1 mL. För antikroppsanalys med immunblotteknik kan 5 mL krävas. För antikroppsstudier kan uppföljningsanalys med parade prov bli nödvändig, och extra material behövs för detta. Alla prov arkiveras på de virologiska laboratorierna, och överskottslikvor förstörs aldrig.
+
*Virusundersökning: Provet bör nå laboratoriet så snart som möjligt, och förvaras vid 4 °C om vänte- och transporttid totalt överstiger 4 timmar. Om PCR för RNA- virus önskas är omedelbar frysning av en portion likvor att föredra. Serologiska analyser påverkas inte av frysning, och i de flesta fall frystinas likvorproven ett par gånger vid PCR-analyser för DNA-virus. Frysning är en nackdel endast för virusisolering. Virustitrarna sjunker för de flesta virus. Om olika typer av analyser ska göras, och om transporttiden överskrider 24 timmar kan med fördel en del av provet frysas och en del förvaras vid 4 °C.
  
Parasitologisk undersökning:
+
*Parasitundersökning: Provet förvaras vid 4 °C. Vid frysning dör toxoplasmaparasiterna varvid de troligen lyseras. Risken är därför stor att DNA från ett fåtal parasiter späds i en alltför stor volym.
Minsta möjliga mängd prov är inte klart definierad, i litteraturen nämns 1-5 mL. Eftersom parasiterna koncentreras vid extraktion blir känsligheten högre vid större provmängd, och sannolikheten att påvisa parasitDNA ökar. Antalet parasiter i likvor torde också vara lägre vid en toxoplasmainfektion, jämfört med mängden agens vid en virusinfektion, varför det krävs större mängd prov.
 
Transport
 
Bakterieundersökning:
 
Provet sänds omedelbart till laboratoriet. 1 väntan på transport förvaras röret i kylskåp och odlingsfiaskorna helst i 37 °C eller i rumstemperatur.
 
  
Virusundersökning:
 
Provet bör nå laboratoriet så snart som möjligt, och förvaras vid 4 °C om vänte- och transporttid totalt överstiger 4 timmar. Om PCR för RNA- virus önskas är omedelbar frysning av en portion likvor att föredra. Serologiska analyser påverkas inte av frysning, och i de flesta fall frystinas likvorproven ett par gånger vid PCR-analyser för DNA-virus. Frysning är en nackdel endast för virusisolering. Virustitrarna sjunker för de flesta virus. Om olika typer av analyser ska göras, och om transporttiden överskrider 24 timmar kan med fördel en del av provet frysas och en del förvaras vid 4 °C.
 
  
Parasitundersökning:
+
=== 2. Abscess ===
Provet förvaras vid 4 °C. Vid frysning dör toxoplasmaparasiterna varvid de troligen lyseras. Risken är därför stor att DNA från ett fåtal parasiter späds i en alltför stor volym.
+
 
 +
 
 +
==== Provtagningskärl ====
  
2. Abscess
 
Provtagningskärl
 
 
Steril spruta och kanyl samt för bakteriologisk odling eventuellt även aeroba och anaeroba odlingsfiaskor, helst konventionella bifasiska blododlingsfiaskor. Observera att moderna blododlingssystem i allmänhet inte är anpassade för odling av abscessmaterial utan speciella tillsatser. För pinnprov används specialdesignade rör där pinnen sitter i korken, s k gasade rör anpassade för anaeroba bakterier. 1 andra hand brukas provtagningspinne av trä med bomull och SIFF-transportmedium.
 
Steril spruta och kanyl samt för bakteriologisk odling eventuellt även aeroba och anaeroba odlingsfiaskor, helst konventionella bifasiska blododlingsfiaskor. Observera att moderna blododlingssystem i allmänhet inte är anpassade för odling av abscessmaterial utan speciella tillsatser. För pinnprov används specialdesignade rör där pinnen sitter i korken, s k gasade rör anpassade för anaeroba bakterier. 1 andra hand brukas provtagningspinne av trä med bomull och SIFF-transportmedium.
  
Provtagning
+
 
 +
==== Provtagning ====
 +
 
 
Vid punktion är det viktigt att huden desinfekteras. Abscessmaterial aspireras helst i steril spruta för direkt transport till laboratoriet. Alternativt kan material sprutas i blododlingsfiaskor, vilka handhas enligt anvisningar från det lokala mikrobiologiska laboratoriet. Byt kanyl efter punktionen, om aspiratet skall överföras till odlingsmedium. Prov  
 
Vid punktion är det viktigt att huden desinfekteras. Abscessmaterial aspireras helst i steril spruta för direkt transport till laboratoriet. Alternativt kan material sprutas i blododlingsfiaskor, vilka handhas enligt anvisningar från det lokala mikrobiologiska laboratoriet. Byt kanyl efter punktionen, om aspiratet skall överföras till odlingsmedium. Prov  
 
kan även tas med pinne enligt ovan.
 
kan även tas med pinne enligt ovan.
  
Transport
+
 
 +
==== Transport ====
 +
 
 
Provtagningsrör/medium skickas omgående till laboratoriet. Förvara provet i kylskåp i väntan på transport. Prov i odlingsmedium förvaras i rumstemperatur eller vid 37 °C. Om möjligt transporteras sprutan med skyddshylsa på kanylen direkt till laboratoriet genom lokal transporttjänst.
 
Provtagningsrör/medium skickas omgående till laboratoriet. Förvara provet i kylskåp i väntan på transport. Prov i odlingsmedium förvaras i rumstemperatur eller vid 37 °C. Om möjligt transporteras sprutan med skyddshylsa på kanylen direkt till laboratoriet genom lokal transporttjänst.
  
3. Katetrar
+
 
Provtagningskärl0
+
=== 3. Katetrar ===
 +
 
 +
==== Provtagningskärl ====
 +
 
 
Sterilt plaströr med skruvkork.
 
Sterilt plaströr med skruvkork.
  
Provtagning
+
 
 +
==== Provtagning ====
 +
 
 
Klipp av 4-5 cm av kateterns distala del och för ner kateterbiten i det sterila provröret.
 
Klipp av 4-5 cm av kateterns distala del och för ner kateterbiten i det sterila provröret.
  
Transport
+
 
 +
==== Transport ====
 +
 
 
Skicka provet så snabbt som möjligt till laboratoriet. 1 väntan på transport förvaras provröret i kylskåp.
 
Skicka provet så snabbt som möjligt till laboratoriet. 1 väntan på transport förvaras provröret i kylskåp.
  
4. Blodprov
+
 
Serum/plasma
+
=== 4. Blodprov ===
 +
 
 +
 
 +
=== Serum/plasma ===
 +
 
 
Ett akutserum bör alltid tas. Påvisande av specifikt IgM i serum kan vara en snabb metod, som indikerar orsaken till patientens CNS-sjukdom. För fastställande av intratekal antikroppsproduktion krävs att serum skickas parallellt med likvor. Detta gäller både akut- och konvalescentprov. Saker serologisk analys med påvisande av titerstegring kräver parade serumprov. Vid serologisk undersökning kan serum spädas mer än likvor, varför mindre serumprov än likvorprov behövs. För PCR-analys måste serumproteiner avlägsnasfDNA förprepareras varför mera serum än likvor går åt för PCR.  
 
Ett akutserum bör alltid tas. Påvisande av specifikt IgM i serum kan vara en snabb metod, som indikerar orsaken till patientens CNS-sjukdom. För fastställande av intratekal antikroppsproduktion krävs att serum skickas parallellt med likvor. Detta gäller både akut- och konvalescentprov. Saker serologisk analys med påvisande av titerstegring kräver parade serumprov. Vid serologisk undersökning kan serum spädas mer än likvor, varför mindre serumprov än likvorprov behövs. För PCR-analys måste serumproteiner avlägsnasfDNA förprepareras varför mera serum än likvor går åt för PCR.  
Provtagningskärl
+
 
 +
==== Provtagningskärl ====
 +
 
 
Sterilt rör utan tillsats.
 
Sterilt rör utan tillsats.
  
Provtagning
+
 
 +
==== Provtagning ====
 +
 
 
Provtagning ska ske under så sterila betingelser som möjligt. Munskydd
 
Provtagning ska ske under så sterila betingelser som möjligt. Munskydd
 
kan övervägas om PCR för virus, som nomialt utsöndras i saliv ska göras
 
kan övervägas om PCR för virus, som nomialt utsöndras i saliv ska göras
 
(t ex EBV och HHV-6).
 
(t ex EBV och HHV-6).
  
Provmängd
+
 
 +
==== Provmängd ====
 +
 
 
För serologisk analys med ELISA-teknik räcker ofta 10 iL seruml analys, men andra metoder kan kräva upp till 0,2 mL/analys. 0,05-0,2 mL åtgår för PCR-analyser. Serum-PCR har hittills inte utvärderats vid encefaliter, men kan bli aktuell för såväl enterovirus som herpesgruppens virus, och kanske andra virustyper.
 
För serologisk analys med ELISA-teknik räcker ofta 10 iL seruml analys, men andra metoder kan kräva upp till 0,2 mL/analys. 0,05-0,2 mL åtgår för PCR-analyser. Serum-PCR har hittills inte utvärderats vid encefaliter, men kan bli aktuell för såväl enterovirus som herpesgruppens virus, och kanske andra virustyper.
  
Transport
+
 
 +
==== Transport ====
 +
 
 
Om endast serologisk undersökning ska utföras kan provet hanteras i rumstemperatur åtminstone 1 dygn. Vid längre transporter förvaras provet vid 4 °C. Om handhavande- och transporttid överstiger 1 dygn bör blodkropparna avskiljas vid det lokala laboratoriet, och serum skickas. För PCR-undersökning eller virusisolering rekommenderas samma förfarande som för likvor (se ovan).
 
Om endast serologisk undersökning ska utföras kan provet hanteras i rumstemperatur åtminstone 1 dygn. Vid längre transporter förvaras provet vid 4 °C. Om handhavande- och transporttid överstiger 1 dygn bör blodkropparna avskiljas vid det lokala laboratoriet, och serum skickas. För PCR-undersökning eller virusisolering rekommenderas samma förfarande som för likvor (se ovan).
  
Leukocyter
+
 
Provtagningskäri
+
=== Leukocyter ===
 +
 
 +
 
 +
==== Provtagningskärl ====
 +
 
 
EDTA - heparin - eller citratrör används.
 
EDTA - heparin - eller citratrör används.
  
Provmängd
+
==== Provmängd ====
 +
 
 
10 mL är önskvärt.
 
10 mL är önskvärt.
  
Transport
+
 
Dessa prov ska helst nå virtislaboratoriet inom 24 timmar. Proven får inte frysas innan leukocyterna avskilts. Prov för leukocytstimulering förvaras i rumstemperatur. För leukocytundersökning får transporttiden i allmänhet inte överstiga 1 dygn. Om längre transport är nödvändig, bör plasma och celler separeras lokalt. Detta måste ske enligt särskilda  
+
==== Transport ====
 +
 
 +
Dessa prov ska helst nå viruslaboratoriet inom 24 timmar. Proven får inte frysas innan leukocyterna avskilts. Prov för leukocytstimulering förvaras i rumstemperatur. För leukocytundersökning får transporttiden i allmänhet inte överstiga 1 dygn. Om längre transport är nödvändig, bör plasma och celler separeras lokalt. Detta måste ske enligt särskilda  
 
instruktioner från respektive virologiskt laboratorium.
 
instruktioner från respektive virologiskt laboratorium.
  
5. NasofarynxprOV
 
Vid CNS -infektion i samband med luftvägsinfektion kan nasofarynxprov vara av diagnostiskt värde. Prov taget genom aspiration är referensmetod. Provtagning och provbehandling sker enligt Referensmetodik 1 2 - Nedre luftvägsinfektioner, sid 27-31.
 
  
6. Blåsmaterial
+
=== 5. Nasofarynxprov ===
 +
 
 +
Vid CNS -infektion i samband med luftvägsinfektion kan nasofarynxprov vara av diagnostiskt värde. Prov taget genom aspiration är referensmetod. Provtagning och provbehandling sker enligt [[Referensmetodik 1 2 - Nedre luftvägsinfektioner]].
 +
 
 +
 
 +
=== 6. Blåsmaterial ===
 +
 
 
Om blåsor eller andra hudlesioner finns, och misstänks ha samband med patientens CNS-sjukdom, tas prov enligt instruktioner i Referensmetodik 1 6 - Sexuellt överförbara infektioner (STD). Transportsubstrat bör användas, och sådant tillhandahålls av respektive mikrobiologiskt laboratorium.
 
Om blåsor eller andra hudlesioner finns, och misstänks ha samband med patientens CNS-sjukdom, tas prov enligt instruktioner i Referensmetodik 1 6 - Sexuellt överförbara infektioner (STD). Transportsubstrat bör användas, och sådant tillhandahålls av respektive mikrobiologiskt laboratorium.
  
7. Feces
+
 
 +
=== 7. Feces ===
 +
 
 
Fecesodling kan vara ovärderlig för diagnostik av enterovirusinfektioner. Även adenovirus kan påvisas i feces, och möjligen kan också rotavirus vara förknippade med CNS-sjukdom.
 
Fecesodling kan vara ovärderlig för diagnostik av enterovirusinfektioner. Även adenovirus kan påvisas i feces, och möjligen kan också rotavirus vara förknippade med CNS-sjukdom.
  
Provtagningskärl
+
 
 +
==== Provtagningskärl ====
 +
 
 
Sterilt rör utan tillsats.
 
Sterilt rör utan tillsats.
  
Provmängd
+
 
 +
==== Provmängd ====
 +
 
 
Ca 1 provtagningssked.
 
Ca 1 provtagningssked.
  
Transport
+
 
 +
==== Transport ====
 +
 
 
Provet kylförvaras om sammanlagd hanteringstid överstiger 4 timmar.
 
Provet kylförvaras om sammanlagd hanteringstid överstiger 4 timmar.
  
8. Hjärnbiopsi
+
=== 8. Hjärnbiopsi ===
Vid enstaka, mycket svåra encefaliter kan hjärnbiopsi fortfarande vara aktuell. Biopsin utförs av neurokirurg. Om patienten är så svårt sjuk att hj ärnbiopsi är indicerad, är akuttransport av provet med t ex taxi till laboratoriet nödvändig. Laboratoriet kontaktas per telefon före  
+
 
provtagningen.
+
Vid enstaka, mycket svåra encefaliter kan hjärnbiopsi fortfarande vara aktuell. Biopsin utförs av neurokirurg. Om patienten är så svårt sjuk att hj ärnbiopsi är indicerad, är akuttransport av provet med t ex taxi till laboratoriet nödvändig. Laboratoriet kontaktas per telefon före provtagningen.
 +
 
 +
 
 +
==== Provtagningskärl ====
  
Provtagningskärl
 
 
Sterilt plaströr med skruvlock eller sputumburk. Sterilt gasat rör kan även användas. Provmaterialet förs ned med sterilt instrument. Om biopsin är liten bör ca 0,2 mL steril 0,9% NaCI tillsättas för att förhindra uttorkning under transporten. Provbiten kan även placeras på kompress fuktad med koksalt eller transportmedium, som placeras i sterilt provrör eller sputumburk. Önskas olika specialodlingar förutom allmän odling fördelas biopsimaterialet på flera rör.
 
Sterilt plaströr med skruvlock eller sputumburk. Sterilt gasat rör kan även användas. Provmaterialet förs ned med sterilt instrument. Om biopsin är liten bör ca 0,2 mL steril 0,9% NaCI tillsättas för att förhindra uttorkning under transporten. Provbiten kan även placeras på kompress fuktad med koksalt eller transportmedium, som placeras i sterilt provrör eller sputumburk. Önskas olika specialodlingar förutom allmän odling fördelas biopsimaterialet på flera rör.
  
Transport
+
 
 +
==== Transport ====
 +
 
 
Provet sänds omgående till laboratoriet. Förvara provet i kylskåp i väntan på transport.
 
Provet sänds omgående till laboratoriet. Förvara provet i kylskåp i väntan på transport.
  
Patologi
+
==== Patologi ====
 +
 
 
Material bör även tillvaratas för histopatologisk diagnostik vid den patologiska avdelningen. Vävnaden läggs i 4%-ig formaldehyd.
 
Material bör även tillvaratas för histopatologisk diagnostik vid den patologiska avdelningen. Vävnaden läggs i 4%-ig formaldehyd.
  
9. Obduktionsmaterial
 
Provtagningskärl
 
Sterilt plaströr med skruvlock. Steril plastburk med tätt lock.
 
Odlingsfiaskor eller provtagningspinne av trä i transportmedium.
 
  
Provtagning
+
=== 9. Obduktionsmaterial ===
 +
 
 +
 
 +
==== Provtagningskärl ====
 +
 
 +
Sterilt plaströr med skruvlock. Steril plastburk med tätt lock. Odlingsfiaskor eller provtagningspinne av trä i transportmedium.
 +
 
 +
 
 +
==== Provtagning ====
 +
 
 
Obduktionsmaterial tas snarast efter döden, Använd steril teknik.
 
Obduktionsmaterial tas snarast efter döden, Använd steril teknik.
  
Hjärtblod, likvor, cyst- eller abscessmaterial:
+
*Hjärtblod, likvor, cyst- eller abscessmaterial: Spritfiambera provtagningsområdet. Aspirera 3-5 mL i en steril spruta och spruta ned materialet i ett sterilt rör, alternativt i odlingsfiaskor. Materialet kan även sugas upp av en bomullsarmerad provtagningspinne, som sedan förs ned i transportmedium. Se även under resp rubrik.
Spritfiambera provtagningsområdet. Aspirera 3-5 mL i en steril spruta och spruta ned materialet i ett sterilt rör, alternativt i odlingsfiaskor. Materialet kan även sugas upp av en bomullsarmerad provtagningspinne, som sedan förs ned i transportmedium. Se även under resp rubrik.
 
  
Vävnadsbitar:
+
*Vävnadsbitar: Spritfiambera instrumenten och plocka ut materialet. Ytsterilisera provet omedelbart genom att doppa det i absolut alkohol (99,5 %), vilken därefter antänds. Lägg provet i ett sterilt käri. Endast ett organprov  
Spritfiambera instrumenten och plocka ut materialet. Ytsterilisera provet omedelbart genom att doppa det i absolut alkohol (99,5 %), vilken därefter antänds. Lägg provet i ett sterilt käri. Endast ett organprov  
 
 
placeras i varje kärl. Formalin får ej tillsättas.
 
placeras i varje kärl. Formalin får ej tillsättas.
  
Transport
+
 
 +
==== Transport ====
 +
 
 
Förvara provet i kylskåp i väntan på transport.
 
Förvara provet i kylskåp i väntan på transport.
  
Patologi
+
 
 +
==== Patologi ====
 +
 
 
För neuropatologisk bedömning fixeras hela hjärnan (OBS! osnittad) j 4%-ig formaldehyd vid den patologiska avdelningen. Efter ca 2-3 veckor snittas den och vävnadsbitar tas tillvara för mikroskopisk undersökning. På materialet kan, förutom rutinfärgningar, olika specialfärgningar utföras, såsom immunhistokemiska reaktioner med antikroppar mot virus. Molekylärbiologiska tekniker kan också tillämpas.
 
För neuropatologisk bedömning fixeras hela hjärnan (OBS! osnittad) j 4%-ig formaldehyd vid den patologiska avdelningen. Efter ca 2-3 veckor snittas den och vävnadsbitar tas tillvara för mikroskopisk undersökning. På materialet kan, förutom rutinfärgningar, olika specialfärgningar utföras, såsom immunhistokemiska reaktioner med antikroppar mot virus. Molekylärbiologiska tekniker kan också tillämpas.
  
 
OBS! Om misstanke på prionsjukdom föreligger kontaktas neuropatologiskt laboratorium.
 
OBS! Om misstanke på prionsjukdom föreligger kontaktas neuropatologiskt laboratorium.
  
10. Hårsäcksbiopsi och Cornea-imprint
+
 
 +
=== 10. Hårsäcksbiopsi och Cornea-imprint ===
 +
 
 
Se rabiesavsnittet, Speciell del, sid 208.
 
Se rabiesavsnittet, Speciell del, sid 208.
 
   
 
   
 
[[Kategori:Provtagning-CNS-infektioner]]
 
[[Kategori:Provtagning-CNS-infektioner]]

Versionen från 27 september 2009 kl. 14.37

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet



PROVTAGNING OCH TRANSPORT

Allmän bakgrund

I detta avsnitt beskrivs provtagningsrutiner som bör övervägas vid misstänkt infektion i CNS.

Den allmänna bakteriologiska diagnostiken vid CNS-infektioner sker vid de kliniskt mikrobiologiska laboratorierna i Sverige. Undantag är exempelvis infektioner med mykobakterier som endast diagnostiseras vid ett fåtal laboratorier. Fullt utrustade virologiska laboratorier finns endast vid universitetssjukhusen, och det är i stort sett endast dessa laboratorier som idag kan utföra de analyser som behövs för diagnostik av virala CNS-infektioner. Någon multianalys såsom direktmikroskopi för bakterier finns inte, utan diagnostiken måste omgående inriktas mot specifika agens. Klinik och epidemiologi blir vägledande för provtagning, handhavande och val av laboratorium. Vid encefalit är ofta akut undersökning nödvändig. För att förbereda viruslaboratoriet bör telefonkontakt tas om akutsvar önskas. På remissen måste telefon- eller faxnummer anges, liksom den person som ska kontaktas om svaret.

Parasitologisk diagnostik utförs, med undantag för påvisande av cystor och maskägg samt screening för toxoplasmaantikroppar, endast vid ett fåtal laboratorier i Sverige. Påvisande av malaria- och trypanosomaparasiterna bör utföras akut vid infektionsklinikerna eller till dem knutna laboratorier.


1. Likvor

Likvor bör om möjligt alltid tas akut. Om säker diagnos kräver påvisande av intratekal antikroppsproduktion tas konvalescentlikvor ca 1-2 veckor efter insjuknandet.


Provtagningskärl

Sterila rör med skruvlock utan tillsats används; för bakteriologisk odling även odlingsfiaskor (aerob- och anaerob-).

Provtagning

Provet tas så sterilt som möjligt. Desinfektera huden noggrant innan provtagningen. Den som tar provet bör använda handskar. Blodtillblandning stör såväl antikroppsanalys som DNA-amplifiering, och bör undvikas.

  • Bakteriologisk undersökning: Likvor/punktat uppsamlas i ett sterilt provrör med skruvlock. Minst

1 mL likvor skickas alltid till bakt lab för direktmikroskopi, eventuellt kompletterande snabbtest samt utodling på fasta substrat. Vid lång transporttid är det bra att spruta ca 1 mL överskottsmaterial i aerob odlingsfiaska redan vid provtagningen och vid behov även i anaerob flaska. Odlingsflaskorna handhas enligt anvisningar från det lokala mikrobiologiska laboratoriet. Onskas direktmikroskopi måste ett sterilt rör med material insändas till laboratoriet. Om endast mindre volym finns tillgänglig skickas det som finns och laboratoriet prioriterar vilka undersökningar som skall utföras.

  • Virusundersökning: Grundregeln är att skicka så mycket likvor som möjligt till viruslaboratoriet, men att aldrig avstå från att skicka pga liten provmängd.

Med 20 pL likvor kan en PCR-analys göras. Antikroppsanalys med ELISA-teknik kräver minst 0,1 mL. För virusisolering åtgår ca 1 mL. För antikroppsanalys med immunblotteknik kan 5 mL krävas. För antikroppsstudier kan uppföljningsanalys med parade prov bli nödvändig, och extra material behövs för detta. Alla prov arkiveras på de virologiska laboratorierna, och överskottslikvor förstörs aldrig.

  • Parasitologisk undersökning: Minsta möjliga mängd prov är inte klart definierad, i litteraturen nämns 1-5 mL. Eftersom parasiterna koncentreras vid extraktion blir känsligheten högre vid större provmängd, och sannolikheten att påvisa parasitDNA ökar. Antalet parasiter i likvor torde också vara lägre vid en toxoplasmainfektion, jämfört med mängden agens vid en virusinfektion, varför det krävs större mängd prov.

Transport

  • Bakterieundersökning: Provet sänds omedelbart till laboratoriet. 1 väntan på transport förvaras röret i kylskåp och odlingsfiaskorna helst i 37 °C eller i rumstemperatur.
  • Virusundersökning: Provet bör nå laboratoriet så snart som möjligt, och förvaras vid 4 °C om vänte- och transporttid totalt överstiger 4 timmar. Om PCR för RNA- virus önskas är omedelbar frysning av en portion likvor att föredra. Serologiska analyser påverkas inte av frysning, och i de flesta fall frystinas likvorproven ett par gånger vid PCR-analyser för DNA-virus. Frysning är en nackdel endast för virusisolering. Virustitrarna sjunker för de flesta virus. Om olika typer av analyser ska göras, och om transporttiden överskrider 24 timmar kan med fördel en del av provet frysas och en del förvaras vid 4 °C.
  • Parasitundersökning: Provet förvaras vid 4 °C. Vid frysning dör toxoplasmaparasiterna varvid de troligen lyseras. Risken är därför stor att DNA från ett fåtal parasiter späds i en alltför stor volym.


2. Abscess

Provtagningskärl

Steril spruta och kanyl samt för bakteriologisk odling eventuellt även aeroba och anaeroba odlingsfiaskor, helst konventionella bifasiska blododlingsfiaskor. Observera att moderna blododlingssystem i allmänhet inte är anpassade för odling av abscessmaterial utan speciella tillsatser. För pinnprov används specialdesignade rör där pinnen sitter i korken, s k gasade rör anpassade för anaeroba bakterier. 1 andra hand brukas provtagningspinne av trä med bomull och SIFF-transportmedium.


Provtagning

Vid punktion är det viktigt att huden desinfekteras. Abscessmaterial aspireras helst i steril spruta för direkt transport till laboratoriet. Alternativt kan material sprutas i blododlingsfiaskor, vilka handhas enligt anvisningar från det lokala mikrobiologiska laboratoriet. Byt kanyl efter punktionen, om aspiratet skall överföras till odlingsmedium. Prov kan även tas med pinne enligt ovan.


Transport

Provtagningsrör/medium skickas omgående till laboratoriet. Förvara provet i kylskåp i väntan på transport. Prov i odlingsmedium förvaras i rumstemperatur eller vid 37 °C. Om möjligt transporteras sprutan med skyddshylsa på kanylen direkt till laboratoriet genom lokal transporttjänst.


3. Katetrar

Provtagningskärl

Sterilt plaströr med skruvkork.


Provtagning

Klipp av 4-5 cm av kateterns distala del och för ner kateterbiten i det sterila provröret.


Transport

Skicka provet så snabbt som möjligt till laboratoriet. 1 väntan på transport förvaras provröret i kylskåp.


4. Blodprov

Serum/plasma

Ett akutserum bör alltid tas. Påvisande av specifikt IgM i serum kan vara en snabb metod, som indikerar orsaken till patientens CNS-sjukdom. För fastställande av intratekal antikroppsproduktion krävs att serum skickas parallellt med likvor. Detta gäller både akut- och konvalescentprov. Saker serologisk analys med påvisande av titerstegring kräver parade serumprov. Vid serologisk undersökning kan serum spädas mer än likvor, varför mindre serumprov än likvorprov behövs. För PCR-analys måste serumproteiner avlägsnasfDNA förprepareras varför mera serum än likvor går åt för PCR.

Provtagningskärl

Sterilt rör utan tillsats.


Provtagning

Provtagning ska ske under så sterila betingelser som möjligt. Munskydd kan övervägas om PCR för virus, som nomialt utsöndras i saliv ska göras (t ex EBV och HHV-6).


Provmängd

För serologisk analys med ELISA-teknik räcker ofta 10 iL seruml analys, men andra metoder kan kräva upp till 0,2 mL/analys. 0,05-0,2 mL åtgår för PCR-analyser. Serum-PCR har hittills inte utvärderats vid encefaliter, men kan bli aktuell för såväl enterovirus som herpesgruppens virus, och kanske andra virustyper.


Transport

Om endast serologisk undersökning ska utföras kan provet hanteras i rumstemperatur åtminstone 1 dygn. Vid längre transporter förvaras provet vid 4 °C. Om handhavande- och transporttid överstiger 1 dygn bör blodkropparna avskiljas vid det lokala laboratoriet, och serum skickas. För PCR-undersökning eller virusisolering rekommenderas samma förfarande som för likvor (se ovan).


Leukocyter

Provtagningskärl

EDTA - heparin - eller citratrör används.

Provmängd

10 mL är önskvärt.


Transport

Dessa prov ska helst nå viruslaboratoriet inom 24 timmar. Proven får inte frysas innan leukocyterna avskilts. Prov för leukocytstimulering förvaras i rumstemperatur. För leukocytundersökning får transporttiden i allmänhet inte överstiga 1 dygn. Om längre transport är nödvändig, bör plasma och celler separeras lokalt. Detta måste ske enligt särskilda instruktioner från respektive virologiskt laboratorium.


5. Nasofarynxprov

Vid CNS -infektion i samband med luftvägsinfektion kan nasofarynxprov vara av diagnostiskt värde. Prov taget genom aspiration är referensmetod. Provtagning och provbehandling sker enligt Referensmetodik 1 2 - Nedre luftvägsinfektioner.


6. Blåsmaterial

Om blåsor eller andra hudlesioner finns, och misstänks ha samband med patientens CNS-sjukdom, tas prov enligt instruktioner i Referensmetodik 1 6 - Sexuellt överförbara infektioner (STD). Transportsubstrat bör användas, och sådant tillhandahålls av respektive mikrobiologiskt laboratorium.


7. Feces

Fecesodling kan vara ovärderlig för diagnostik av enterovirusinfektioner. Även adenovirus kan påvisas i feces, och möjligen kan också rotavirus vara förknippade med CNS-sjukdom.


Provtagningskärl

Sterilt rör utan tillsats.


Provmängd

Ca 1 provtagningssked.


Transport

Provet kylförvaras om sammanlagd hanteringstid överstiger 4 timmar.

8. Hjärnbiopsi

Vid enstaka, mycket svåra encefaliter kan hjärnbiopsi fortfarande vara aktuell. Biopsin utförs av neurokirurg. Om patienten är så svårt sjuk att hj ärnbiopsi är indicerad, är akuttransport av provet med t ex taxi till laboratoriet nödvändig. Laboratoriet kontaktas per telefon före provtagningen.


Provtagningskärl

Sterilt plaströr med skruvlock eller sputumburk. Sterilt gasat rör kan även användas. Provmaterialet förs ned med sterilt instrument. Om biopsin är liten bör ca 0,2 mL steril 0,9% NaCI tillsättas för att förhindra uttorkning under transporten. Provbiten kan även placeras på kompress fuktad med koksalt eller transportmedium, som placeras i sterilt provrör eller sputumburk. Önskas olika specialodlingar förutom allmän odling fördelas biopsimaterialet på flera rör.


Transport

Provet sänds omgående till laboratoriet. Förvara provet i kylskåp i väntan på transport.

Patologi

Material bör även tillvaratas för histopatologisk diagnostik vid den patologiska avdelningen. Vävnaden läggs i 4%-ig formaldehyd.


9. Obduktionsmaterial

Provtagningskärl

Sterilt plaströr med skruvlock. Steril plastburk med tätt lock. Odlingsfiaskor eller provtagningspinne av trä i transportmedium.


Provtagning

Obduktionsmaterial tas snarast efter döden, Använd steril teknik.

  • Hjärtblod, likvor, cyst- eller abscessmaterial: Spritfiambera provtagningsområdet. Aspirera 3-5 mL i en steril spruta och spruta ned materialet i ett sterilt rör, alternativt i odlingsfiaskor. Materialet kan även sugas upp av en bomullsarmerad provtagningspinne, som sedan förs ned i transportmedium. Se även under resp rubrik.
  • Vävnadsbitar: Spritfiambera instrumenten och plocka ut materialet. Ytsterilisera provet omedelbart genom att doppa det i absolut alkohol (99,5 %), vilken därefter antänds. Lägg provet i ett sterilt käri. Endast ett organprov

placeras i varje kärl. Formalin får ej tillsättas.


Transport

Förvara provet i kylskåp i väntan på transport.


Patologi

För neuropatologisk bedömning fixeras hela hjärnan (OBS! osnittad) j 4%-ig formaldehyd vid den patologiska avdelningen. Efter ca 2-3 veckor snittas den och vävnadsbitar tas tillvara för mikroskopisk undersökning. På materialet kan, förutom rutinfärgningar, olika specialfärgningar utföras, såsom immunhistokemiska reaktioner med antikroppar mot virus. Molekylärbiologiska tekniker kan också tillämpas.

OBS! Om misstanke på prionsjukdom föreligger kontaktas neuropatologiskt laboratorium.


10. Hårsäcksbiopsi och Cornea-imprint

Se rabiesavsnittet, Speciell del, sid 208.