Skillnad mellan versioner av "Särskild laboratoriekapacitet på Folkhälsomyndigheten"
Rad 60: | Rad 60: | ||
===Samverkan för ökad beredskap=== | ===Samverkan för ökad beredskap=== | ||
Tillsammans med övriga mikrobiologiska myndighetslaboratorier medverkar SMI i [[Forum för beredskapsdiagnostik]] (FBD), där det långsiktiga målet är att stärka den övergripande laboratorieberedskapen i Sverige. | Tillsammans med övriga mikrobiologiska myndighetslaboratorier medverkar SMI i [[Forum för beredskapsdiagnostik]] (FBD), där det långsiktiga målet är att stärka den övergripande laboratorieberedskapen i Sverige. | ||
+ | |||
SMI ansvarar för att tillhålla en central fältepidemiologisk grupp, som är en grupp smittskyddsexperter som kan stärka framförallt de lokala smittskyddsenheternas förmåga vid utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar, samt vid behov bistå även internationellt. | SMI ansvarar för att tillhålla en central fältepidemiologisk grupp, som är en grupp smittskyddsexperter som kan stärka framförallt de lokala smittskyddsenheternas förmåga vid utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar, samt vid behov bistå även internationellt. | ||
+ | |||
SMI representeras i samverkansområdet farliga ämnet (SOFÄ) som syftar till att samhället ska kunna förebygga risker och hot samt hantera inträffade händelser inom CBRN-området (farliga ämnen). | SMI representeras i samverkansområdet farliga ämnet (SOFÄ) som syftar till att samhället ska kunna förebygga risker och hot samt hantera inträffade händelser inom CBRN-området (farliga ämnen). | ||
SMI är tillsammans med andra myndighetslaboratorier och blåljusmyndigheter aktiva inom Svenska Laboratorieresponsnätverket (LRN) som syftar till att etablera rutiner för larm, provtagning och provtransport vid en händelse där det finns ett biologiskt hot. | SMI är tillsammans med andra myndighetslaboratorier och blåljusmyndigheter aktiva inom Svenska Laboratorieresponsnätverket (LRN) som syftar till att etablera rutiner för larm, provtagning och provtransport vid en händelse där det finns ett biologiskt hot. |
Versionen från 24 mars 2012 kl. 08.30
Till innehållsförteckningen för Referensmetodik:Smittskyddslagens sjukdomar
Mikrobiologisk beredskap vid säkerhetslaboratoriet skyddsnivå 4
Vid Smittskyddsinstitutet (SMI) finns beredskap för diagnostik av utbrott av smittfarliga infektioner och andra lägen där biologiska hot förekommer. För att förstärka Sveriges förmåga att hantera dessa hot etablerades år 1999 Kunskapscentrum för mikrobiologisk beredskap (KCB) vid SMI. Vid KCB finns samlad kompetens för att diagnostisera ovanliga eller icke inhemska smittämnen (se Prislista-speciell-diagnostik via SMIs hemsida), för att analysera provmaterial där smittämnet är okänt samt kunskap om hur olika agens kan utgöra ett hot vid användning i bioterrorsammanhang.
P4-laboratoriet
Dessa ofta mycket farliga smittämnen kräver höga säkerhetsåtgärder och på SMI finns Nordens enda säkerhetslaboratorium med skyddsnivå 4 (vanligen kallat P4 där P står för "Protection level"). P4-laboratoriet möjliggör snabb diagnostik av smittämnen i riskklass 4, okända infektionssjukdomar med misstanke om riskklass 4 agens samt grundforskning om virala blödarfebrar.
Smittskyddsinstitutets P4-laboratorium är byggt som en helsvetsad bunker i rostfritt stål. Arbete inom laboratoriet utförs av personal iförd övertrycksdräkter där andningsluften tillförs via slangar. Inträde sker via luftslussar och utpassage sker efter att personalen iförd dräkten duschat i en dekontaminerande vätska.
Arbete inne på P4-labratoriet är krävande och personalens höga kompentens upprätthålls bland annat genom internutbildning och deltagande i internationella nätverk och konferenser. Det operativa ansvaret för P4-laboratoriet ligger inom Sektionen för Biosäkerhet på KCB, som även ansvarar för utbildning av P4-personal.
Jourberedskap
SMI upprätthåller året runt en 24-timmars jourberedskap för att analysera misstänkt farliga smittor som kräver P4-laboratorium och även för analys av s.k. miljöprov med bioterrormisstanke (exempelvis försändelser som misstänks innehålla sporer av mjältbrandsbakterier). SMI har även slutit avtal om beredskapsdiagnostik med övriga nordiska länder och de baltiska länderna.
Analyser
På P4-laboratoriet finns diagnostisk kapacitet för såväl odling av smittämnen som antikroppsbestämning, molekylär typning samt påvisning av antigen eller nukleinsyra. Inom ramen för jourberedskapen finns även tillgång till bred elektronmikroskopisk kompetens. Virus och bakterier som orsakar svår till dödlig sjukdom hos människor, och för vilka vaccin eller andra behandlingar inte är tillgängliga skall hanteras i P4-laboratorium.
Tabell P4-diagnostik
Samverkan för ökad beredskap
Tillsammans med övriga statliga mikrobiologiska myndighetslaboratorier medverkar SMI i Forum för beredskapsdiagnostik (FBD), där det långsiktiga målet är att stärka laboratorieberedskapen i Sverige.
SMI är också representerade i Centrala fältepidemiologiska gruppen, CFG, som är en grupp smittskyddsexperter som kan stärka beredskapen vid utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar, både i Sverige och internationellt.
Kontakt
Om prov misstänks innehålla smittämnen av riskklass 4, ska kontakt tas med SMI före transport. Remitterande läkare kan kontakta SMI:s växel på 08-457 23 00 (mellan 8.00-16.30 vardagar) eller SMI:s jourtelefon 08-457 24 00 (efter växelns stängning). Broschyren Packa Provet Rätt ger information om regler för provförpackning och transport av provmaterial till SMI och här finns den remiss som ska användas.
Åsa Szekely Björndal och Jonas Hardestam
Mikrobiologisk beredskap vid säkerhetslaboratoriet skyddsnivå 4
Vid Smittskyddsinstitutet (SMI) finns beredskap för diagnostik av utbrott av smittfarliga infektioner och andra lägen där biologiska hot förekommer. Här finns samlad kompetens för att diagnostisera ovanliga eller icke inhemska smittämnen (se Prislista-speciell-diagnostik via SMIs hemsida), för att analysera provmaterial där smittämnet är okänt samt kunskap om hur olika agens kan utgöra ett hot vid användning i bioterrorsammanhang.
P4-laboratoriet
Dessa ofta mycket farliga smittämnen kräver höga säkerhetsåtgärder och på SMI finns Nordens enda säkerhetslaboratorium med skyddsnivå 4 (vanligen kallat P4 där P står för "Protection level"). P4-laboratoriet möjliggör snabb diagnostik av smittämnen i riskklass 4, okända infektionssjukdomar med misstanke om riskklass 4 agens samt grundforskning om virala blödarfebrar. Laboratoriet är involverat i flera forskningssamarbeten inom främst Europa och bedriver också utbildningsverksamhet i samverkan med andra P4-laboratorier.
Smittskyddsinstitutets P4-laboratorium är byggt som en helsvetsad bunker i rostfritt stål. Arbete utförs av personal iförd övertrycksdräkter där andningsluften tillförs via slangar. Inträde sker via luftslussar och utpassage sker efter att personalen iförd dräkten duschat i en saneringsvätska.
A) P4-laboratoriet är fysiskt begränsat från övrig verksamhet. B) Personalen förbereder sig genom att klä på sig skyddsdräkten. C) Inne på P4-laboratoriet utförs allt infektiöst arbetet i en mikrobiologisk säkerhetsbänk klass II. D) Andningsluften tillförs via slangar från taket. D) Efter arbetet rengörs dräkten i en saneringsdusch.
Arbete inne på P4-labratoriet är krävande och personalens höga kompetens upprätthålls genom internutbildning och deltagande i internationella nätverk och konferenser. Det operativa ansvaret för P4-laboratoriet ligger inom enheten för Biorisker, som även ansvarar för utbildning av P4-personal.
Jourberedskap
SMI upprätthåller året runt en 24-timmars jourberedskap (SMI:s så kallade beredskapsdiagnostik) för att analysera misstänkt farliga smittor som kräver P4-laboratorium och även för analys av så kallade miljöprov med bioterrormisstanke (exempelvis försändelser som misstänks innehålla sporer av mjältbrandsbakterier). SMI har även slutit avtal om beredskapsdiagnostik med flertalet nordiska och baltiska länder.
Analyser
På P4-laboratoriet finns diagnostisk kapacitet för såväl odling av smittämnen som antikroppsbestämning, molekylär typning samt påvisning av antigen eller nukleinsyra. Inom ramen för jourberedskapen finns även tillgång till bred elektronmikroskopisk kompetens. Virus och bakterier som orsakar svår till dödlig sjukdom hos människor och för vilka vaccin eller andra behandlingar inte är tillgängliga skall hanteras i P4-laboratorium.
Tabell P4-diagnostik
[jh1]
Samverkan för ökad beredskap
Tillsammans med övriga mikrobiologiska myndighetslaboratorier medverkar SMI i Forum för beredskapsdiagnostik (FBD), där det långsiktiga målet är att stärka den övergripande laboratorieberedskapen i Sverige.
SMI ansvarar för att tillhålla en central fältepidemiologisk grupp, som är en grupp smittskyddsexperter som kan stärka framförallt de lokala smittskyddsenheternas förmåga vid utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar, samt vid behov bistå även internationellt.
SMI representeras i samverkansområdet farliga ämnet (SOFÄ) som syftar till att samhället ska kunna förebygga risker och hot samt hantera inträffade händelser inom CBRN-området (farliga ämnen). SMI är tillsammans med andra myndighetslaboratorier och blåljusmyndigheter aktiva inom Svenska Laboratorieresponsnätverket (LRN) som syftar till att etablera rutiner för larm, provtagning och provtransport vid en händelse där det finns ett biologiskt hot.
Kontakt
Om prov misstänks innehålla smittämnen av riskklass 4, ska kontakt tas med SMI före transport. Remitterande läkare kan kontakta SMI:s växel på 08-457 23 00 (mellan 8.00-16.30 vardagar) eller SMI:s Tjänsteman i beredskap (TiB) på telefonnummer 08-457 24 00 (efter växelns stängning). Broschyren Packa Provet Rätt ger information om regler för provförpackning och transport av provmaterial till SMI och här finns den remiss som ska användas.
Mars 2012 Åsa Szekely Björndal och Jonas Hardestam
REFERENSER
- Mikrobiologiska arbetsmiljörisker - smitta, toxinpåverkan, överkänslighet (AFS 2005:01)
- Innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (AFS 2000:5)
- Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/54/EG om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för biologiska agens i arbetet
- CWA 15793:2008 - Laboratory biorisk management standard
- WHO Laboratory Biosafety Manual, 3d edition
- WHO Biorisk management: Laboratory biosecurity guidance
- SMIs hemsida om riskklasser