Användare:Magnus Thore

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Presentationssida för Magnus Thore

Gula böckerna.jpg

Jag heter Magnus Thore och är projektanställd av Lars Engstrand som överläkare på avdelningen för bakteriologi vid Smittskyddsinstitutet (SMI) i Solna sedan maj 2008. Bland mina uppgifter märks att vara koordinator för produktionen av gula och grå böcker.

Arbetet med gula och grå böcker

Jag har sysslat med bokserien under en dryg tio-årsperiod vid det här laget. En stor del av den perioden arbetade jag inom olika redaktionskommittéer, alltid ledda av Hans Hallander, som med sitt stora engagemang, sin kompetens och generositet under flera år var min mentor på området. Sedermera har jag själv som ordförande i referensgruppen för klinisk bakteriologi kommit att ta över ledarskapet för serien och det är nu professionens utmaning att lotsa bokserien in i framtiden, nu som nätupplaga med MediaWiki som bas.

Jag hoppas att professionen i lika hög grad som tidigare med böckerna nu med nätversionen av bokserien kommer att uppskatta ansträngningarna att skapa och hålla uppdaterad en laboratoriemanual på svenska som vi inom professionen enas om. Samtidigt tror jag att allt fler läsargrupper utanför den mikrobiologiska världen kommer att hitta till vår serie som kommer att vara betydligt mer lättillgänglig för intresserade. En del avsnitt och fler artiklar vänder sig dessutom direkt till kliniker, i första hand de som sysslar med provtagning för mikrobiologisk diagnostik. Det är min övertygelse att bokserien som nätupplaga kommer att vara lättare att hålla levande, både avseende nyproduktion av artiklar och revision av gamla.


--Magnus Thore 12 december 2009 kl. 15.17 (UTC)