Staphylococcus aureus vid matförgiftning
Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002
och
Förgreningssidan med lista över artiklar om Staphylococcus aureus
Staphylococcus aureus som etiologiskt agens vid matförgiftning
Smittämnet
Staphylococcus aureus är en grampositiv kock som inte överlever kokning. Däremot är det symtomgivande enterotoxinet värmestabilt. Många personer kan hysa denna bakterie och vanligtvis infekteras livsmedel efter tillagningen av någon bärare i kökspersonalen. Enterotoxinet bildas direkt i livsmedel, ofta tidigare värmebehandlade livsmedel, som hanterats med händerna (t.ex. ägghalvor, kokt skinka) och sedan fått ligga framme för länge i rumstemperatur.
Enterotoxinbildning upphör vid temperaturer under 10 °C.
Patogenes och patofysiologi
Staphylococcus aureus bildar 8 olika enterotoxiner, typ A-I (ej F). De är uppbyggda på ett likartat sätt som TSS-toxinet (tidigare enterotoxin F) och är liksom detta superantigener med förmåga att kraftigt aktivera kroppens immunsystem. Det är inte närmare känt hur toxinet verkar, men det tycks inte vara kopplat till egenskapen superantigen då TSS inte ger diarré.
Symtom och klinisk bild
En matförgiftning med S. aureus debuterar inom 1-6 timmar med våldsamma kräkningar. Kramper är vanliga och diarré brukar följa efter/samtidigt med kräkningarna. Allmäntillståndet är kraftigt påverkat.
Laboratoriediagnostik
Allmänt
(Se Bacillus cereus )
Referensmetodik
Referenssubstrat
- Blodagar Se Bilaga 1: Substratrecept- Hud, mjukdelar, skelett och inre organ
- Fenolmannitagar Se Bilaga 1: Substratrecept- Hud, mjukdelar, skelett och inre organ
Isolering
Staphylococcus aureus växer på fenolmannitagar efter 1 till 2 dygn.
Identifiering och minimikriterier
Staphylococcus aureus växer med typiskt gula kolonier på fenolmannitagar. De verifieras med Dnas-test och koagulas alternativt med kit för protein A och clumping factor. Referensmetod är rörkoagulas.
Påvisande av enterotoxinbildning hos Staphylococcus aureus utförs vid referenslaboratoriet. Livsmedelsverket erbjuder även en enterotoxin ELISA.
Epidemiologisk typning
(Se Bacillus cereus)
Kvalitetskontroll
- Referensstam:
- Staphylococcus aureus CCUG 17 621
Svarsrutiner
Svarsrutiner när det gäller Bacillus, Clostridium och Staphylococcus aureus måste utformas individuellt för varje utbrott och då som en syntes av all tillgänglig information