Staphylococcus aureus vid matförgiftning

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002

och

Förgreningssidan med lista över artiklar om Staphylococcus aureusStaphylococcus aureus som etiologiskt agens vid matförgiftning[redigera]

Smittämnet[redigera]

Staphylococcus aureus är en grampositiv kock som inte överlever kokning. Däremot är det symtomgivande enterotoxinet värmestabilt. Många personer kan hysa denna bakterie och vanligtvis infekteras livsmedel efter tillagningen av någon bärare i kökspersonalen. Enterotoxinet bildas direkt i livsmedel, ofta tidigare värmebehandlade livsmedel, som hanterats med händerna (t.ex. ägghalvor, kokt skinka) och sedan fått ligga framme för länge i rumstemperatur.

Enterotoxinbildning upphör vid temperaturer under 10 °C.


Patogenes och patofysiologi[redigera]

Staphylococcus aureus bildar 8 olika enterotoxiner, typ A-I (ej F). De är uppbyggda på ett likartat sätt som TSS-toxinet (tidigare enterotoxin F) och är liksom detta superantigener med förmåga att kraftigt aktivera kroppens immunsystem. Det är inte närmare känt hur toxinet verkar, men det tycks inte vara kopplat till egenskapen superantigen då TSS inte ger diarré.


Symtom och klinisk bild[redigera]

En matförgiftning med S. aureus debuterar inom 1-6 timmar med våldsamma kräkningar. Kramper är vanliga och diarré brukar följa efter/samtidigt med kräkningarna. Allmäntillståndet är kraftigt påverkat.

Laboratoriediagnostik[redigera]

Allmänt[redigera]

(Se Bacillus cereus )


Referensmetodik[redigera]

Referenssubstrat[redigera]

Isolering[redigera]

Staphylococcus aureus växer på fenolmannitagar efter 1 till 2 dygn.


Identifiering och minimikriterier[redigera]

Staphylococcus aureus växer med typiskt gula kolonier på fenolmannitagar. De verifieras med Dnas-test och koagulas alternativt med kit för protein A och clumping factor. Referensmetod är rörkoagulas.

Påvisande av enterotoxinbildning hos Staphylococcus aureus utförs vid referenslaboratoriet. Livsmedelsverket erbjuder även en enterotoxin ELISA.


Epidemiologisk typning[redigera]

(Se Bacillus cereus)


Kvalitetskontroll[redigera]

  • Referensstam:
    • Staphylococcus aureus CCUG 17 621


Svarsrutiner[redigera]

Svarsrutiner när det gäller Bacillus, Clostridium och Staphylococcus aureus måste utformas individuellt för varje utbrott och då som en syntes av all tillgänglig information


Laboratorierapportering[redigera]