Skillnad mellan versioner av "Rabies (CNS)"

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
(22 mellanliggande sidversioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
'''Huvudartikel'''
 
'''Huvudartikel'''
 +
----
 +
'''Artikeln uppdaterad februari 2012.'''
 
----
 
----
  
 +
''Till innehållsförteckningen för [[Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet]]''
  
''Till innehållsförteckningen för [[Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet]]''
+
och
  
 +
''innehållsförteckningen för [[Referensmetodik:Smittskyddslagens sjukdomar]]'' med ''[[Rabies, falldefinition]]''
 
----
 
----
 +
 
 +
==Rabies==
 +
===Smittämnet===
 +
Rabiesvirus är ett höljeförsett RNA-virus. Rabiesvirus tillhör genus Lyssavirus i familjen ''Rhabdoviridae''. Viruspartikeln har gevärskuleform och är cirka 180x75 nm i storlek. Den helikala nukleokapsiden utgörs av viralt RNA och 3 proteiner, som tillsammans reglerar virus förökning. Virus omges av ett hölje vars yttre yta är täckt av stavformade utskott som utgörs av glykoprotein. Lyssavirus förekommer i elva olika genotyper (2011). Klassiskt rabiesvirus tillhör genotyp 1 som förutom vaccinstammarna omfattar flertalet isolat från däggdjur, insektsätande fladdermöss i Nordamerika och blodsugande fladdermöss i Latinamerika. Europeisk fladdermusrabies (genotyp 5 och 6) klassificeras som rabiesbesläktat virus då fullständigt korsskydd ej förekommer mellan genotyperna.
  
== Rabies ("vattuskräck") ==
+
Rabiesvirus inaktiveras av tvål och detergenter, organiska lösningsmedel, upphettning och torkning samt vid högt och lågt pH.
 +
===Patogenes===
 +
Ytantigen (G-protein som är ett glykoprotein) anses spela stor roll för virus neurotropism genom att binda till specifika cellreceptorer.
  
=== Smittämnet ===
+
===Klinik===  
 +
Rabiesvirus orsakar sjukdom i centrala nervsystemet och utbruten sjukdom leder så gott som undantagslöst till döden. Inkubationstiden är vanligen 4-12 veckor, men kan, i undantagsfall, vara flera år. Vid bett i ansikte och hals är inkubationstiden vanligtvis kort (ca 10-14 dagar).
  
Rabiesvirus (Lassavirus, [[Lyssavirus]]) har gevärskuleform och är ungefär 180x75 nm i storlek. Det är uppbyggt av en helikal nukleokapsid innehållande genomiskt RNA och 3 protein, som tillsammans reglerar virus förökning. Virus omges av ett hölje vars yttre yta är täckt av stavformade utskott som utgörs av glykoprotein. Rabiesvirus förekommer i olika serotyper. Serotyp 1 omfattar, förutom vaccinstammarna, flertalet isolat från däggdjur, insektsätande fladdermöss i Nordamerika och blodsugande fladdermöss i Latinamerika. Europeisk fladdermusrabies klassificeras som rabiesbesläktat virus då fullständigt korsskydd ej förekommer mellan serotyperna.
+
Sjukdomen startar med milda och ospecifika symtom som feber, huvudvärk, oro och allmän trötthet. Ett tidigt karaktäristiskt symtom som uppträder hos ca 30-70 % av patienterna är smärta eller parestesier på bettplatsen. Efter några dagar uppträder den akuta neurologiska fasen som kan förekomma i två kliniska varianter, furiös eller paralytisk rabies. Cirka 80 % av de som drabbas utvecklar den furiösa formen med bland annat hyperaktivitet, kramper, paralys och hallucinationer, periodvis uppvisas bisarrt beteende. Ett karaktäristiskt symtom som drabbar majoriteten av dessa patienter är hydrofobi ("vattuskräck"). Den paralytiska formen av rabies kan vara svår att känna igen. Den kliniska bilden domineras av en successivt tilltagande förlamning och misstas ofta för annan neurologisk sjukdom. I majoriteten av fallen inträffar döden inom ett par veckor efter symtomdebuten, vanligen till följd av andningsinsufficiens eller hjärtstillestånd.
 +
====Behandling====
 +
Det är med korrekt  post-expositionsbehandlig  möjligt att effektivt förhindra sjukdom efter  exposition. Behandlingen  består av tre delar 1) lokal behandling med  riklig tvätt (tvål och  vatten) av exponerat område, 2) vaccin och 3)  immunoglobulin.  
  
Rabies är främst en sjukdom hos djur men kan överföras till människa. Mer än 40 000 individer dör årligen i rabies. Mest drabbat är Sydostasien, Mellan- och Sydamerika samt Afrika. Fria från rabies är endast ett fåtal länder, oftast med naturliga gränser. Rabies finns ej i Sverige men risk för importfall finns. Hunden är den huvudsakliga smittkällan för människa i U-land. I Västeuropa och USA har hundrabies utrotats och smittan förs vidare av vilda djur.
+
Det  finns  ett fåtal patienter (6-7 st) som överlevt rabies. Majoriteten av  dessa  fick rabiesvaccin före insjuknandet. Tre patienter har överlevt  rabies  utan rabiesspecifikbehandling. Två av dessa behandlades enligt  det så  kallade ''Milwaukee-protokollet''.
 +
 +
===Epidemiologi===
 +
Även om rabies är främst en sjukdom som drabbar djur uppskattar WHO att mer än 55 000 människor årligen avlider i rabies. Majoriteten av fallen ses i Asien och Afrika men även Sydamerika rapporterar betydande antal humanfall. Övervägande delen av de som drabbas är barn < 15 år. Hund utgör den för människan i särklass farligaste smittkällan, mer än 99 % av alla fall av rabies hos människa är orsakade av hundbett. Sverige är rabiesfritt sedan mer än 100 år tillbaka.
  
Rabiesvirus inaktiveras av tvål och detergenter, organiska lösningsmedel, upphettning och torkning samt vid högt och lågt pH.
+
*[http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/statistik-och-undersokningar/sjukdomsstatistik/rabies/ Folkhälsomyndigheten_Statistik för Rabies]
  
=== Sjukdomsbild ===
+
===Prevention ===
 +
Vaccination  i förbyggande syfte (pre-expositionsbehandling) rekommenderas till  riskgrupper som i yrket kan tänkas exponeras för smitta.  Pre-expositionsbehandling kan även övervägas till personer som ska  vistas längre perioder i områden där vaccin inte finns att tillgå.
  
Rabies ger sjukdom i centrala nervsystemet. Utbruten sjukdom leder till döden. Inkubationstiden för rabies är vanligen 4-12 veckor, men kan vara flera år. Vid bett i ansikte och hals är inkubationstiden kort (10-14 dagar). Sjukdomen startar med milda och ospecifika symtom som feber och allmän trötthet. Smärta eller parestesier kan uppträda på bettplatsen. Tecken på lätt respiratorisk eller gastrointestinal infektion, huvudvärk och oro är initialt vanliga. Därefter uppträder encefalitsymtom. Av patienterna utveckiar 20-80 % “vattuskräck’ (hydrophobia), attacker av accentuerad respiratorisk reflex - tidigare uppfattad som kramp i svalgmuskulamren utlöst av sväljningsförsök eller t ex kall luft i ansiktet. Paralys uppträder, följd av omtöckning, koma och död vanligen efter andningsinsufficiens eller hjärtstillestånd.
+
Vid exposition av tidigare vaccinerad person ges två boosterdoser.
  
 +
Vid  positiv diagnos tas omedelbart ställning till immunprofylax för vård-  och laboratoriepersonal samt övriga kontakter. Boosterdoser av vaccin  ges omedelbart efter en eventuell exposition, oavsett om tidigare  vaccination eller ej. (eventuellt kan blodprov tas för  titerbestämning  hos tidigare vaccinerad, men resultatet skall inte inväntas innan  booster ges).
 +
==Provtagning==
 +
===Allmänt===
 +
Rabies bör alltid has i åtanke vid utredning av patienter med neurologisk sjukdom och som vistats i rabiesendemiskt område. Rabiesmisstanke grundas på klinisk bild och anamnes. Det är inte möjligt att förutsäga om en exponerad patient kommer att drabbas av rabies och risken för insjuknande måste bedömas efter exponeringssituationen.
  
== Diagnostik ==
+
Smittrisk, krav på specifika reagenser och nödvändigheten av ständig metodologisk träning, gör att laboratoriediagnostik endast bör utföras på speciallaboratorium. Folkhälsomyndigheten är det enda laboratoriet i Sverige som utför rabiesdiagnostik på humanprover. Det skall observeras att ett negativt resultat i någon av nedan beskrivna analyser talar emot, men utesluter inte diagnosen rabies och om frågeställningen kvarstår rekommenderas ny provtagning.
  
Smittrisk, krav på specifika reagens och nödvändigheten av ständig metodologisk träning, gör att diagnostik endast bör utföras på specialavdelning.
+
===Provtagningsförfarande===
 +
Vid misstanke om rabiesinfektion uppmanas behandlande läkare och lokala laboratorier att kontakta Folkhälsomyndigheten för diskussion angående provtagningsförfarande.
  
 +
Vid misstanke om rabies bygger diagnostiken i första hand på påvisning av virus, virusantigen eller virusgenom. Valet av metod baseras i viss mån på vilket provmaterial som finns tillgängligt, optimalt provmaterial är hjärnvävnad. Vid ''ante mortem''-diagnostik är saliv och hårfollikelbiopsi förstahandsval men även likvor och urin är tänkbara provmaterial. Eftersom diagnosen kan vara svårfångad rekommenderas att flera olika provmaterial analyseras.
  
=== Referensmetodik ===
+
Påvisning av antikroppar kan verifiera diagnosen hos ovaccinerad person. Dock uppträder antikroppar i serum tidigast 5-6 dagar efter symtomdebut och det finns flera fall av rabies beskrivna där patienten avlidit utan att ha påvisbara antikroppsnivåer.
  
Då diagnostik lämpligen utförs på speciallaboratorium anges nedan huvudsakligen provtagningsrekommendationer.
+
Fynd av antikroppar i likvor talar för diagnosen oavsett vaccinationsstatus.
  
 +
För påvisning av antikroppar efter vaccination krävs [[Rabies (CNS)#Påvisande av neutraliserande antikroppar - Rapid Fluorescent Focus Inhibition test, (RFFIT)|neutralisationstest]].
  
==== Påvisning av rabiesvirala antigen med immunfluorescens ====
+
====Provmaterial====  
 +
*Hjärnmaterial - taget som biopsi eller obduktionsmaterial. Vid obduktion friprepareras valda delar av hjärnan och små stycken tas från ammonshorn, hjärnstam, cortex och cerebellum i båda hjärnhalvorna. Provmaterialet läggs i steril gasväv som fuktats med koksaltlösning.
 +
*Hårfollikelbiopsi utförs med engångsnål. Lätt anestesi läggs under den planerade biopsiplatsen och en biopsi på 5-6 mm diameter tas. Biopsin skall tas från hårigt område högt upp bakom örat och bör innehålla minst 10 hårfolliklar. Provmaterialet läggs i steril gasväv som fuktats med koksaltlösning.
 +
*Saliv samlas i två sterila rör, cirka 2-3 mL i vardera. Till det ena röret tillsätts vävnadsodlings-medium med kalvserum och antibiotika. Färdigblandat medium kan erhållas från Folkhälsomyndigheten.
 +
*Likvor (Csv)- cirka 2 mL samlas i sterilt rör utan tillsats.
 +
*Serum - cirka 3 mL serum eller 5 mL helblod utan tillsats
 +
*Urin - cirka 3 mL urin samlas i sterilt rör.
  
Känslig och snabb metod.
+
Hjärnmaterial, hårfollikelbiopsi, saliv, likvor och urin packas i kyltransportör och sändes omgående i till laboratoriet.  
  
*Provtagning:
+
Blodprov kan sändas med vanlig postgång.
**CNS. Hjärnmaterial från människa taget som biopsi eller obduktionsmaterial används. Valda delar av hjärnan friprepareras och små stycken tas från ammonshorn, hjärnstam, cortex och cerebellum i båda hjärnhalvorna. Preparaten görs genom att 0,5 mm stora kuber av hjärnmaterialet läggs på träspatel och klyvs med skarp skalpell så att färsk snittyta erhålls. Genom lätt tryckning med rent objektglas (hjärnmaterialet skall endast antytt bukta ut av trycket) sätts 4-5 s k imprints i rad efter varandra på objektglaset. Preparatet markeras på glaset och fixeras i -20 °C i vattenfri aceton 30 minuter. Minst 2 glas, helst 3, tas från varje provtagningsområde. Nytt färskt snitt läggs för vart 4-5 avtryck (imprint).
 
**Cornea-imprints. Ögat ges en lätt och ytlig anestesi med lämpliga ögondroppar. Ett rent och slätt objektglas rullas lätt mot ögat så att hornhinneavtryck fås. Ett flertal glas tas samtidigt. För tillförlitlig diagnostik måste ett sådant glas innehålla >400 celler. Imprintpreparaten fixeras som ovan. Cornea-imprint kan vara svårt att ta då beröring i ansiktet kan utlösa vattuskräcksattack hos patienten.
 
**Hårsäcksbiopsi utförs med engångsnål. Lätt anestesi läggs under den planerade biopsiplatsen och en biopsi på 2-3 mm diameter tas. Biopsin tas från hårigt område högt upp bakom örat, och läggs i tomt rör som tidigare fuktats med koksaltlösning. Materialet sänds till laboratoriet för snittning i kryostat och/eller imprintberedning.
 
  
==== Virusisolering ====
+
==Laboratoriediagnostik==
 +
=== Referensmetodik===
 +
====Påvisande av virus - virusisolering====
 +
Isolering av rabiesvirus utförs i cellkultur. Provmaterialet (saliv, hårfollikelbiopsi, likvor, hjärnmaterial) blandas med musneuroblastomceller. Efter 18 timmars inkubering fixeras cellerna och växt av virus påvisas med immunofluorescensteknik (IF). Svar kan lämnas inom 24 h efter provets ankomst till laboratoriet.
 +
====Påvisande av virusantigen – immunfluorescens (IF)====
 +
Imprints av hjärnvävnad eller hårfollikelbiopsi undersöks med direkt IF. Vid analys av hjärnimprints har metoden både hög sensitivitet och specificitet. Metodens känslighet är dock beroende av kvaliteten på preparaten. Ett optimalt utförande kräver dessutom en tränad mikroskopist. Svar kan lämnas inom 6 timmar efter provet ankomst till laboratoriet.
 +
====Påvisande av nukleinsyra – kvalitativ/kvantitativ PCR====
 +
För påvisning av virusgenom finns både kvalitativ och kvantitativ PCR-teknik utarbetad. Båda analyserna detekterar konserverade områden av genen som kodar för nukleoproteinet. Den kvalitativa analysen är en [[PCR-baserade metoder, översikt|nestad PCR]] som detekterar genotyp 1-6, den kvantitativa metoden detekterar genotyp 1, 5 och 6. Provsvar kan lämnas inom 24 timmar.
  
Odling utförs på speciallaboratorium. Ovanstående material, såväl som saliv, kan användas. Provmaterialet homogeniseras och ympas på vävnadskultur (musneuroblastomceller) eller på babymus. Växt av virus påvisas med IF-teknik.
+
====Påvisande av neutraliserande antikroppar - Rapid Fluorescent Focus Inhibition test, (RFFIT)====
 +
För kontroll av antikroppssvar efter vaccination krävs neutralisationstest. Analysen kan även användas för påvisning av antikroppar vid misstänkt rabiesinfektion. Neutralisationstestet innebär att antikropparna undersöks avseende sin förmåga att neutralisera levande rabiesvirus. I cellodlingsplatta blandas en förutbestämd mängd virus med spädningar av patientprov. Antikropp och virus tillåts binda i 90 minuter varefter BHK-21-celler tillsätts. Efter 22-24 timmars inkubering avlägsnas ovanvätskan och cellerna fixeras. Därefter färgas cellerna med immunofluorescens. Testet är kvalitativt och kvantitativt. Provet svaras i IU/mL.  
  
 +
Genom jämförelse med internationell standard erhålls titervärden i IU/mL. Gräns för immunitet 0,5 IU/mL. Testet diskriminerar ej mellan IgG och IgM.
 +
 +
===Övriga diagnostiska metoder===
 +
==== Antigenpåvisning====
 +
Påvisning av virala antigen med ELISA eller rapid rabies enzyme immunodiagnosis (RREID) kan med fördel användas vid stora mängder prover, eftersom båda teknikerna relativt enkelt kan automatiseras. En annan fördel är att fluorescensmikroskop och vana vid mikroskopi ej behövs.
 +
==== Serologi====
 +
För påvisning av IgG och IgM finns indirekt IF (”in-house test”) och ELISA (kommersiell). Båda analyserna kan svaras inom 4 timmar.
 +
 +
==== Neuropatologi ====
  
==== Serologi ====
+
[[Fil:Rabies_negri_bodies_brain.jpg|thumb|200px|right||| Rabies Negri Bodies i hjärnvävnad. ''Bild:CDC via Wikimedia Commons'']]
 
 
Antikroppspåvisning utförs på speciallaboratorium, dels för diagnostik (på serum och likvor), dels för kontroll av antikroppssvar efter vaccination. Ett snabbt neutralisationstest utförs mot en laboratoriestam av rabiesvirus. Kvarvarande infektiöst virus påvisas genom
 
ympning på vävnadskultur och indikering med immunfluorescens. Efter 24 tim räknas antal synfält med foci av infekterade celler i varje serumspädning. Genom jämförelse med internationell standard erhålls titervärden i IU/mL. (Rapid Focus Fluorescent Inhibition test, RFFIT.) Gräns för immunitet 0,5 IU/mL.
 
 
 
 
 
=== Övriga diagnostiska metoder ===
 
 
 
 
 
==== Antigenpåvisning ====
 
 
 
Påvisning av virala antigen med kommersiell, snabb ELISA (REEIID); ger inga andra fördelar över immunfluorescens än att fluorescensmikroskop och vana vid mikroskopläsning ej behövs.
 
 
 
 
 
==== Nukleinsyrapåvisning ====
 
 
 
Påvisning av rabies nukleinsyra med PCR är mycket lite använd än så länge (1997).
 
 
 
 
 
==== Serologi ====
 
 
 
PLATTELIA-Pasteur mikroplattor är förcoatade med rabies glykoprotein. Efter bindning av antikroppar indikeras bundna antikroppar med enzymmärkt protein A. Vid test på SMI utföll 1/10 prov med falskt
 
positivt resultat. Resultatet uttrycks i enheter genom jämförelse med teststandard.
 
 
 
== Kommentar till rabiesdiagnostik ==
 
 
 
*Under inkubationstiden kan ingen diagnos ställas. (Risk för insjuknande bedöms efter exponeringssituationen.) Rabiesmisstanke grundas på klinisk bild och anamnes.
 
*Vid insjuknandet finns som regel inga påvisbara antikroppar hos den sjuka. Prov för antigenpåvisning, hårfollikelbiopsi (bäst) och kornea-imprint (preparatkvalitet viktig) kan ge snabb specifik diagnos. Salivprov tas för försök till virusisolering i vävnadskukur.
 
* 1:a veckan. Långsam antikroppsutveckling; IgG och IgM. Påvisas bäst och tidigast med RFFIT, som dock ej kan diskriminera isotyper. Nya prov för antigenpåvisning och virusisolering tas om tidigare prov utfallit negativt.
 
* 2:a veckan. Antikroppsutveckling kan påvisas senast 10:e sjukdomsdagen. Intratekal antikroppsbildning ses. Svårtolkade resultat kan fås hos nyligen vaccinerade.
 
* Hos avliden. Trots höga antikroppsvärden i serum och likvor dör patienten.
 
* Vid obduktion från oklara fall tas hjärnmaterial för antigenpåvisning (och virusisolering) från båda hjärnhalvorna från ammonshorn (hippocampus), hjärnstammen, frontal-, parietal- och cerebellära cortex. Eventuellt serum och likvorprov.
 
* Vid positiv diagnos tas omedelbart ställning till immunprofylax för vård- och laboratoriepersonal samt övriga kontakter.
 
 
 
Inga titerbestämningar avvaktas på tidigare vaccinerade personer utan boosterdoser av vaccin ges omedelbart efter en eventuell exposition (eventuellt efter taget blodprov).
 
 
 
 
 
== Neuropatologi ==
 
 
 
Oftast ses inga förändringar makroskopiskt. Histologiskt föreligger bilden av akut encefalit med perivaskulära rundcellsinfiltrat, mikroglia och astrocytos. Den patognomona förändringen är Negri bodies, vilka är runda eller ovala eosinofila cytoplasmatiska inklusioner, 1-7 μm i diameter. De är störst i pyramidaicellerna i hippocampus, i Purkinjecellerna i lillhjärnsbarken och i ryggmärgens framhornsceller.
 
 
   
 
   
 +
Oftast ses inga förändringar makroskopiskt. Histologiskt föreligger bilden av akut encefalit med perivaskulära rundcellsinfiltrat, mikroglia och astrocytos. Den patognomona förändringen är '''Negri bodies''' (på svenska används ibland begreppet '''Negrikroppar'''), vilka är runda eller ovala eosinofila cytoplasmatiska inklusioner, 1-7 μm i diameter. De är störst i pyramidalcellerna i hippocampus, i Purkinjecellerna i lillhjärnsbarken och i ryggmärgens framhornsceller.
  
== Laboratorierapportering ==
+
==Svarsrutiner==
 
+
Text tillkommer
Rabies rapporteras enligt smittskyddslagen (2004:168), allmänfarliga sjukdomar, för laboratoriet och behandlande läkare.
 
 
 
== REFERENSER ==
 
  
*Grandien M, Hammarin A-L. Rabies - aktuell översikt. Läkartidningen 1989;86:853-858.
+
== Laboratorierapportering ==
 +
Rabies klassas som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen (2004:168), och är både allmälningspliktig och smittspårningspliktig.
  
*WHO Expert Committee on Rabies. Eight report. WHO Technical report series no 824, WHO, GeneVa, 1992.
+
Anmäls enligt [[Rabies, falldefinition|gällande falldefinition]]
  
*Diezschold B, Rupprecht CE, Fu ZF, Koprowski H. Rhabdoviruses. In Fields Virology, 3rd ed. Eds: Fields BN, Knipe DM, Howley PM et al. Lippincott-Raven Publishers, Philadelphia, 1996.
+
==Referensfunktioner==
 +
Folkhälsomyndigheten
  
*Smith SS. New aspects of rabies with emphasis on epidemiology, diagnosis, and prevention of the disease in United States. Clin Microbiol Rev 1996;2:166-167.
+
== REFERENSER ==
 +
*Grandien M, Hammarin A-L. Rabies - aktuell  översikt. Läkartidningen 1989;86:853-858.
 +
*WHO Expert Consultation on Rabies. First report. WHO Technical Report Series No 931, WHO, Geneva, 2004.
 +
*Trimarchi C V, Nadin-Davis S A. Diagnostic Evaluation. In Rabies 2nd ed. Eds: Jackson A C, Wunner W H, Oxford: Academic      Press,  2007: 411-469 
 +
*McElhinney L. M, Fooks A. R, Radford A.A. Diagnostic tools for the detection of rabies. EJCAP 2008:18(3) 224-231.
 +
* Rodney E. Willoughby, Jr., M.D., Kelly S. Tieves, D.O., George M. Hoffman, M.D., Nancy S. Ghanayem, M.D., Catherine M. Amlie-Lefond, M.D., Michael J. Schwabe, M.D., Michael J. Chusid, M.D., and Charles E. Rupprecht, V.M.D., Ph.D. Survival after Treatment of Rabies with Induction of Coma. N Engl J Med. 2005 Jun 16;352(24):2508-14.
  
 
[[Kategori: CNS-infektioner]]
 
[[Kategori: CNS-infektioner]]

Nuvarande version från 13 januari 2014 kl. 14.19

Huvudartikel


Artikeln uppdaterad februari 2012.


Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Infektioner i centrala nervsystemet

och

innehållsförteckningen för Referensmetodik:Smittskyddslagens sjukdomar med Rabies, falldefinition


Rabies[redigera]

Smittämnet[redigera]

Rabiesvirus är ett höljeförsett RNA-virus. Rabiesvirus tillhör genus Lyssavirus i familjen Rhabdoviridae. Viruspartikeln har gevärskuleform och är cirka 180x75 nm i storlek. Den helikala nukleokapsiden utgörs av viralt RNA och 3 proteiner, som tillsammans reglerar virus förökning. Virus omges av ett hölje vars yttre yta är täckt av stavformade utskott som utgörs av glykoprotein. Lyssavirus förekommer i elva olika genotyper (2011). Klassiskt rabiesvirus tillhör genotyp 1 som förutom vaccinstammarna omfattar flertalet isolat från däggdjur, insektsätande fladdermöss i Nordamerika och blodsugande fladdermöss i Latinamerika. Europeisk fladdermusrabies (genotyp 5 och 6) klassificeras som rabiesbesläktat virus då fullständigt korsskydd ej förekommer mellan genotyperna.

Rabiesvirus inaktiveras av tvål och detergenter, organiska lösningsmedel, upphettning och torkning samt vid högt och lågt pH.

Patogenes[redigera]

Ytantigen (G-protein som är ett glykoprotein) anses spela stor roll för virus neurotropism genom att binda till specifika cellreceptorer.

Klinik[redigera]

Rabiesvirus orsakar sjukdom i centrala nervsystemet och utbruten sjukdom leder så gott som undantagslöst till döden. Inkubationstiden är vanligen 4-12 veckor, men kan, i undantagsfall, vara flera år. Vid bett i ansikte och hals är inkubationstiden vanligtvis kort (ca 10-14 dagar).

Sjukdomen startar med milda och ospecifika symtom som feber, huvudvärk, oro och allmän trötthet. Ett tidigt karaktäristiskt symtom som uppträder hos ca 30-70 % av patienterna är smärta eller parestesier på bettplatsen. Efter några dagar uppträder den akuta neurologiska fasen som kan förekomma i två kliniska varianter, furiös eller paralytisk rabies. Cirka 80 % av de som drabbas utvecklar den furiösa formen med bland annat hyperaktivitet, kramper, paralys och hallucinationer, periodvis uppvisas bisarrt beteende. Ett karaktäristiskt symtom som drabbar majoriteten av dessa patienter är hydrofobi ("vattuskräck"). Den paralytiska formen av rabies kan vara svår att känna igen. Den kliniska bilden domineras av en successivt tilltagande förlamning och misstas ofta för annan neurologisk sjukdom. I majoriteten av fallen inträffar döden inom ett par veckor efter symtomdebuten, vanligen till följd av andningsinsufficiens eller hjärtstillestånd.

Behandling[redigera]

Det är med korrekt post-expositionsbehandlig möjligt att effektivt förhindra sjukdom efter exposition. Behandlingen består av tre delar 1) lokal behandling med riklig tvätt (tvål och vatten) av exponerat område, 2) vaccin och 3) immunoglobulin.

Det finns ett fåtal patienter (6-7 st) som överlevt rabies. Majoriteten av dessa fick rabiesvaccin före insjuknandet. Tre patienter har överlevt rabies utan rabiesspecifikbehandling. Två av dessa behandlades enligt det så kallade Milwaukee-protokollet.

Epidemiologi[redigera]

Även om rabies är främst en sjukdom som drabbar djur uppskattar WHO att mer än 55 000 människor årligen avlider i rabies. Majoriteten av fallen ses i Asien och Afrika men även Sydamerika rapporterar betydande antal humanfall. Övervägande delen av de som drabbas är barn < 15 år. Hund utgör den för människan i särklass farligaste smittkällan, mer än 99 % av alla fall av rabies hos människa är orsakade av hundbett. Sverige är rabiesfritt sedan mer än 100 år tillbaka.

Prevention[redigera]

Vaccination i förbyggande syfte (pre-expositionsbehandling) rekommenderas till riskgrupper som i yrket kan tänkas exponeras för smitta. Pre-expositionsbehandling kan även övervägas till personer som ska vistas längre perioder i områden där vaccin inte finns att tillgå.

Vid exposition av tidigare vaccinerad person ges två boosterdoser.

Vid positiv diagnos tas omedelbart ställning till immunprofylax för vård- och laboratoriepersonal samt övriga kontakter. Boosterdoser av vaccin ges omedelbart efter en eventuell exposition, oavsett om tidigare vaccination eller ej. (eventuellt kan blodprov tas för titerbestämning hos tidigare vaccinerad, men resultatet skall inte inväntas innan booster ges).

Provtagning[redigera]

Allmänt[redigera]

Rabies bör alltid has i åtanke vid utredning av patienter med neurologisk sjukdom och som vistats i rabiesendemiskt område. Rabiesmisstanke grundas på klinisk bild och anamnes. Det är inte möjligt att förutsäga om en exponerad patient kommer att drabbas av rabies och risken för insjuknande måste bedömas efter exponeringssituationen.

Smittrisk, krav på specifika reagenser och nödvändigheten av ständig metodologisk träning, gör att laboratoriediagnostik endast bör utföras på speciallaboratorium. Folkhälsomyndigheten är det enda laboratoriet i Sverige som utför rabiesdiagnostik på humanprover. Det skall observeras att ett negativt resultat i någon av nedan beskrivna analyser talar emot, men utesluter inte diagnosen rabies och om frågeställningen kvarstår rekommenderas ny provtagning.

Provtagningsförfarande[redigera]

Vid misstanke om rabiesinfektion uppmanas behandlande läkare och lokala laboratorier att kontakta Folkhälsomyndigheten för diskussion angående provtagningsförfarande.

Vid misstanke om rabies bygger diagnostiken i första hand på påvisning av virus, virusantigen eller virusgenom. Valet av metod baseras i viss mån på vilket provmaterial som finns tillgängligt, optimalt provmaterial är hjärnvävnad. Vid ante mortem-diagnostik är saliv och hårfollikelbiopsi förstahandsval men även likvor och urin är tänkbara provmaterial. Eftersom diagnosen kan vara svårfångad rekommenderas att flera olika provmaterial analyseras.

Påvisning av antikroppar kan verifiera diagnosen hos ovaccinerad person. Dock uppträder antikroppar i serum tidigast 5-6 dagar efter symtomdebut och det finns flera fall av rabies beskrivna där patienten avlidit utan att ha påvisbara antikroppsnivåer.

Fynd av antikroppar i likvor talar för diagnosen oavsett vaccinationsstatus.

För påvisning av antikroppar efter vaccination krävs neutralisationstest.

Provmaterial[redigera]

  • Hjärnmaterial - taget som biopsi eller obduktionsmaterial. Vid obduktion friprepareras valda delar av hjärnan och små stycken tas från ammonshorn, hjärnstam, cortex och cerebellum i båda hjärnhalvorna. Provmaterialet läggs i steril gasväv som fuktats med koksaltlösning.
  • Hårfollikelbiopsi utförs med engångsnål. Lätt anestesi läggs under den planerade biopsiplatsen och en biopsi på 5-6 mm diameter tas. Biopsin skall tas från hårigt område högt upp bakom örat och bör innehålla minst 10 hårfolliklar. Provmaterialet läggs i steril gasväv som fuktats med koksaltlösning.
  • Saliv samlas i två sterila rör, cirka 2-3 mL i vardera. Till det ena röret tillsätts vävnadsodlings-medium med kalvserum och antibiotika. Färdigblandat medium kan erhållas från Folkhälsomyndigheten.
  • Likvor (Csv)- cirka 2 mL samlas i sterilt rör utan tillsats.
  • Serum - cirka 3 mL serum eller 5 mL helblod utan tillsats
  • Urin - cirka 3 mL urin samlas i sterilt rör.

Hjärnmaterial, hårfollikelbiopsi, saliv, likvor och urin packas i kyltransportör och sändes omgående i till laboratoriet.

Blodprov kan sändas med vanlig postgång.

Laboratoriediagnostik[redigera]

Referensmetodik[redigera]

Påvisande av virus - virusisolering[redigera]

Isolering av rabiesvirus utförs i cellkultur. Provmaterialet (saliv, hårfollikelbiopsi, likvor, hjärnmaterial) blandas med musneuroblastomceller. Efter 18 timmars inkubering fixeras cellerna och växt av virus påvisas med immunofluorescensteknik (IF). Svar kan lämnas inom 24 h efter provets ankomst till laboratoriet.

Påvisande av virusantigen – immunfluorescens (IF)[redigera]

Imprints av hjärnvävnad eller hårfollikelbiopsi undersöks med direkt IF. Vid analys av hjärnimprints har metoden både hög sensitivitet och specificitet. Metodens känslighet är dock beroende av kvaliteten på preparaten. Ett optimalt utförande kräver dessutom en tränad mikroskopist. Svar kan lämnas inom 6 timmar efter provet ankomst till laboratoriet.

Påvisande av nukleinsyra – kvalitativ/kvantitativ PCR[redigera]

För påvisning av virusgenom finns både kvalitativ och kvantitativ PCR-teknik utarbetad. Båda analyserna detekterar konserverade områden av genen som kodar för nukleoproteinet. Den kvalitativa analysen är en nestad PCR som detekterar genotyp 1-6, den kvantitativa metoden detekterar genotyp 1, 5 och 6. Provsvar kan lämnas inom 24 timmar.

Påvisande av neutraliserande antikroppar - Rapid Fluorescent Focus Inhibition test, (RFFIT)[redigera]

För kontroll av antikroppssvar efter vaccination krävs neutralisationstest. Analysen kan även användas för påvisning av antikroppar vid misstänkt rabiesinfektion. Neutralisationstestet innebär att antikropparna undersöks avseende sin förmåga att neutralisera levande rabiesvirus. I cellodlingsplatta blandas en förutbestämd mängd virus med spädningar av patientprov. Antikropp och virus tillåts binda i 90 minuter varefter BHK-21-celler tillsätts. Efter 22-24 timmars inkubering avlägsnas ovanvätskan och cellerna fixeras. Därefter färgas cellerna med immunofluorescens. Testet är kvalitativt och kvantitativt. Provet svaras i IU/mL.

Genom jämförelse med internationell standard erhålls titervärden i IU/mL. Gräns för immunitet 0,5 IU/mL. Testet diskriminerar ej mellan IgG och IgM.

Övriga diagnostiska metoder[redigera]

Antigenpåvisning[redigera]

Påvisning av virala antigen med ELISA eller rapid rabies enzyme immunodiagnosis (RREID) kan med fördel användas vid stora mängder prover, eftersom båda teknikerna relativt enkelt kan automatiseras. En annan fördel är att fluorescensmikroskop och vana vid mikroskopi ej behövs.

Serologi[redigera]

För påvisning av IgG och IgM finns indirekt IF (”in-house test”) och ELISA (kommersiell). Båda analyserna kan svaras inom 4 timmar.

Neuropatologi[redigera]

Rabies Negri Bodies i hjärnvävnad. Bild:CDC via Wikimedia Commons

Oftast ses inga förändringar makroskopiskt. Histologiskt föreligger bilden av akut encefalit med perivaskulära rundcellsinfiltrat, mikroglia och astrocytos. Den patognomona förändringen är Negri bodies (på svenska används ibland begreppet Negrikroppar), vilka är runda eller ovala eosinofila cytoplasmatiska inklusioner, 1-7 μm i diameter. De är störst i pyramidalcellerna i hippocampus, i Purkinjecellerna i lillhjärnsbarken och i ryggmärgens framhornsceller.

Svarsrutiner[redigera]

Text tillkommer

Laboratorierapportering[redigera]

Rabies klassas som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen (2004:168), och är både allmälningspliktig och smittspårningspliktig.

Anmäls enligt gällande falldefinition

Referensfunktioner[redigera]

Folkhälsomyndigheten

REFERENSER[redigera]

  • Grandien M, Hammarin A-L. Rabies - aktuell översikt. Läkartidningen 1989;86:853-858.
  • WHO Expert Consultation on Rabies. First report. WHO Technical Report Series No 931, WHO, Geneva, 2004.
  • Trimarchi C V, Nadin-Davis S A. Diagnostic Evaluation. In Rabies 2nd ed. Eds: Jackson A C, Wunner W H, Oxford: Academic Press, 2007: 411-469
  • McElhinney L. M, Fooks A. R, Radford A.A. Diagnostic tools for the detection of rabies. EJCAP 2008:18(3) 224-231.
  • Rodney E. Willoughby, Jr., M.D., Kelly S. Tieves, D.O., George M. Hoffman, M.D., Nancy S. Ghanayem, M.D., Catherine M. Amlie-Lefond, M.D., Michael J. Schwabe, M.D., Michael J. Chusid, M.D., and Charles E. Rupprecht, V.M.D., Ph.D. Survival after Treatment of Rabies with Induction of Coma. N Engl J Med. 2005 Jun 16;352(24):2508-14.