HTLV-epidemiologi

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Huvudartikel: HTLV-infektion


HTLV-1 har en global spridning med vissa högendemiska foci. Dessa återfinns i delar av centrala och västra Afrika, några områden i mellanöstern, södra Japan, Melanesien samt vissa delar av Latinamerika och Karibien. I dessa områden ses prevalenssiffror generellt i befolkningen på över en procent HTLV-1 – positiva och i vissa delar över 10 %. Totalt beräknas 10-20 miljoner människor vara infekterade i världen.

HTLV-2 förekommer framför allt bland gamla befolkningsgrupper i centrala Afrika, Nord- och Sydamerika samt hos intravenösa missbrukare i Nordamerika och Europa inklusive Sverige. Nyligen har även HTLV-3 och –4 beskrivits i några relativt isolerade folkgrupper i Afrika.

Spridningsvägarna för HTLV-1 och -2 är i princip desamma som för HIV: via blod och blodprodukter inklusive kontaminerade instrument, från mor till barn och sexuellt. Vid överföring av HTLV från mor till barn är amning den viktigaste faktorn. HTLV smittar inte via alldagliga icke-penetrativa kontakter.

Under 2007 anmäldes 10 fall av HTLV-infektion (2 män och 8 kvinnor). Upptäckten skedde i 4 fall genom screening, 3 fall vid sjukdomsutredning och ett fall vid kontaktspårning.