Svampinfektioner i bihålorna

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Övre luftvägsinfektioner (ÖLI)


Svampinfektioner i bihålorna[redigera]

Rhinocerebral mögelinfektion (mukormykos)[redigera]

Detta är en akut snabbt progressiv infektion av paranasala sinus, mest känd från Europa och Nordamerika. Patienten har vanligen en inkompenserad diabetes och är acidotisk. Tillståndet orsakas av arter tillhörande Mucoraceaefamiljen. Vanligast är Rhizopus oryzae eller R. arrhizus. Först angrips näsan, därefter öga, hjärna och hjärnhinnor. Paranasal sinuit och pansinuit förekommer, med fistelbildning genom gommen och med funktionsbortfall av 5:e och 7:e kranialnerverna. Stora svarta nekroser och blodtingerat sekret är regel. Området på sidorna om näsan är ofta uppdrivet. Cellulit i orbitan är ett allvarligt tecken. Så småningom växer svampen över på de stora cerebrala kärlen ledande till hjärninfarkt och nekros.

Mortaliteten är mycket hög i denna sjukdom.

Mikrobiologisk diagnostik[redigera]

Skrap från näsan visar i direktpreparat ofta förekomst av breda icke septerade svamphyfer. Odling kan dock vara negativ.

Rhinofacial aspergillos[redigera]

Aspergillom kan förekomma i paranasala sinus och slutligen invadera orbita. Sjukdomen är vanligast i Sudan och är för övrigt sällsynt. Sinus ethmoidale är vanligaste lokalisationen.