Coronavirus

Hoppa till: navigering, sök

Till inneh√•llsf√∂rteckningen f√∂r Referensmetodik: √Ėvre luftv√§gsinfektioner (√ĖLI)


Virus √§r den dominerande orsaken till √∂vre luftv√§gsinfektioner. Ofta √§r de virala √∂vre luftv√§gsinfektionerna komplikationsfria, och diagnostik av etiologiskt agens √§r inte indicerat. M√•nga av de virus som ger nedre luftv√§gsinfektioner orsakar √§ven √ĖLI (influensa A och B, parainfluensa 1-3, CMV, adenovirus) och har beskrivits tidigare i denna serie. H√§r beskrivs kortfattat andra virus, som kan orsaka olika typer av √ĖLI.


Coronavirus

Coronavirus är enkelsträngat RNA-virus med hölje. Virusytan täcks av klubbliknande utskott, med uppdrivning i den perifera delen. Detta ger virus ett karakteristiskt utseende vid undersökning i elektronmikroskop och har även motiverat dess namn (corona=krona) Subgrupper förekommer inom Coronavirusgruppen vanligast är 0C43 och 229E. Se också SARS-CoV.

Symtom

Coronavirus är den näst rhinovirus vanligaste orsaken till förkylning. Inkubationstiden är 2 dagar och sjukdomen varar 3-4 dagar. Symtomen är huvudsakligen snuva och halsont utan feber. Hälften av infektionerna är troligen asymtomatiska. Alla åldersgrupper drabbas. Reinfektioner är vanliga.

Diagnos

kan ställas genom isolering av virus på vissa organkulturer men varken viruspåvisning eller serologi utförs rutinmässigt. Virus kan också ses med elektronmikroskopi.