Parasitdiagnostik

Hoppa till: navigering, sök

Huvudartikel, publicerad april 2012.


Till innehÄllsförteckngen för Referensmetodik:Parasitologisk diagnostikEtt markant ökat behov av diagnostik av infektioner förorsakade av parasiter uppstod för ca 50 Är sedan i Sverige som en direkt följd av svensk invandringspolitik och svenskars ökande reslust. Kolonialmakter sÄsom Storbritannien och NederlÀnderna hade redan tidigare, under 1800-talet, varit tvungna att utveckla tropikmedicinsk kompetens som stÄr sig Àn idag t.ex. i London, Liverpool och Amsterdam. Diagnostik av infektioner orsakade av maskar och urdjur utvecklades vid Statens Bakteriologiska Laboratorium i Stockholm parallellt med utvecklingen av tropikmedicinsk specialkompetens vid framför allt Roslagstulls Infektionssjukhus.

Trots att parasitdiagnostik vÀsentligen utgjordes av mikroskopi för identifiering av bÄde urdjur och maskar (t.ex. protozoo-cystor och maskÀgg i feces), var det redan tidigt uppenbart att indirekt diagnostik krÀvdes för pÄvisning av infektioner förorsakade av en del invasiva parasiter sÄsom amöbor och blodmaskar.

PÄvisning av ett specifikt immunsvar krÀvde utveckling av metoder för antigen-och antikroppsframstÀllning (inklusive parasitodling), protein-och kolhydratkemiska separationsmetoder, speciella fÀrgningsmetoder, fluorecensmikroskopi osv.

PÄvisning av mikrob-specifikt DNA med PCR, som revolutionerat bÄde bakterie-och virusdiagnostiken, har kommit till anvÀndning inom parasitologisk diagnostik, speciellt för identifiering av patogena amöbor som annars inte kan skiljas frÄn morfologiskt identiska ofarliga arter. PÄ sikt kommer troligen ocksÄ en stor del av den rutinmÀssiga feces-mikroskopin att ersÀttas av molekylÀrbaserade metoder, en trend som redan Àr tydlig pÄ flera hÄll i vÀrlden.

Det Àr uppenbart att marknaden kommer att tillhandahÄlla ett ökande antal diagnostiska kits Àmnade för parasitologisk specialdiagnostik som kan ersÀtta nuvarande resurskrÀvande diagnostik, men eftersom sÄdana kits har en begrÀnsad marknad Àr det osannolikt att vi fÄr se nÄgra större förÀndringar inom en snar framtid.

Standardisering och kvalitetssĂ€kring av metoder för pĂ„visning av parasitinfektioner Ă€r en förutsĂ€ttning för adekvat diagnostik, sĂ€rskilt av den orsak att dessa infektioner ses sĂ„ sĂ€llan pĂ„ vĂ„ra breddgrader. Situationen Ă€r annorlunda Ă€n den vi ser i tropiska endemiska omrĂ„den dĂ€r en hög prevalens ibland stĂ€ller lĂ€gre krav pĂ„ de diagnostiska metodernas specificitet. SĂ„lunda betyder pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll i Afrika t.ex. blod i urinen med stor sannolikhet infektion med Schistosoma haematobium, medan samma symtom i Sverige ger anledning till ett flertal differentialdiagnostiska utredningar. Å andra sidan Ă€r hög specificitet av högsta vikt nĂ€r det gĂ€ller malaria, dĂ€r felaktig diagnostik kan leda till överbehandling och resistensutveckling.

Det faktum att endast ett relativt fÄtal parasiter förekommer endemiskt i landet betyder inte nödvÀndigtvis att de saknar epidemiologisk betydelse, vilket Àr uppenbart vid utbrott av vattenburen smitta förorsakad av kryptosporidier. MolekylÀr typning har visat att dessa stora utbrott orsakats av humana smittkÀllor, och inte av infekterade djur som man tidigare ofta trott. Det finns ocksÄ skÀl att beakta möjligheten att tropiska parasiter kan spridas genom import av födoÀmnen.

Att upprĂ€tthĂ„lla den kunskap som krĂ€vs för parasitdiagnostik krĂ€ver, förutom metodstandardisering, Ă€ven kompetens som baserar sig pĂ„ erfarenhet. Detta Ă€r ett problem som blir allt mer pĂ„tagligt, speciellt dĂ„ utvecklingen gĂ„r alltmer mot anvĂ€ndning av PCR-baserade metoder och gammal traditionell kunskap lĂ€tt kan tappas bort pĂ„ vĂ€gen. PĂ„ mĂ„nga hĂ„ll sker ocksĂ„ en markant minskning av tillgĂ€ngliga resurser för forskning och utveckling inom omrĂ„det. Å andra sidan ser man nya möjligheter till kompetensutveckling genom förbĂ€ttrade internationella kommunikationer och Internet-program för kvalitetssĂ€kring genom virtualmikroskopi.

Det Àr vÄr förhoppning att denna samling referensdiagnostik kan bidra till att upprÀtthÄlla och utveckla diagnostik för identifiering av parasitinfektioner under de förÀndrade betingelser som sjukvÄrden i stort genomgÄr och kommer att genomgÄ framöver.