Provhantering pÄ laboratoriet-svamp

Hoppa till: navigering, sök

Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik:SvampinfektionerProvhantering i laboratoriet

Som regel bör direktmikroskopi och odling utföras pÄ alla prov, som kommer till laboratoriet. Mikroskopering ger snabb information, ofta Àr en preliminÀr diagnos möjlig, vilket Àr av sÀrskild betydelse för den immundefekta patienten. En snabb diagnos med Ätföljande kirurgisk resektion och aggressiv antimykotikaterapi kan vara livrÀddande t.ex. vid invasiv Aspergillos. Fyndet av vissa svampelement vid mikroskopering kan ocksÄ vÀcka misstanke om specifika svampinfektioner och medföra tillÀgg av specialsubstrat vid odlingen. Olika fÀrgningsmetoder (Tabell 6) underlÀttar fynd av svampelement i mikroskopet. PÄvisande av kryptokocker i likvor och Histoplasma capsulatum i blod och benmÀrg Àr diagnostiska. Hyfer med septa och högst 45 graders förgrening förekommer vid infektion med Aspergillus-arter men Àven vid andra askomycetmögel. Breda, icke septerade hyfer, som grenar sig rÀtvinkligt och med lite vÄgaktiga cellvÀggar kan tyda pÄ zygomyceter, vilket kan möjliggöra snabb diagnos av en akut fulminant infektion hos diabetespatienter i acidos. I odlingar dÀr t.ex Rhizopus eller Mucor pÄvisas kan det vara svÄrt att avgöra om det rör sig om en kontaminant eller en patogen. Ett positivt direktpreparat Àr dÄ ett stöd för att det rör sig om infektion.

Negativ direktmikroskopi utesluter aldrig en svampinfektion. KĂ€nsligheten varierar beroende pĂ„ anatomisk lokalisation, antalet organismer, typ av svamp och provmaterial. Falskt positiva resultat kan förekomma för orutinerade avlĂ€sare varför svĂ„rtydda fynd bör bedömas av mer Ă€n en undersökare. Lyserade lymfocyter i en tuschpreparation med likvor har tolkats som kryptokocker och fettdroppar har tolkats som knoppande jĂ€stceller. Andra felkĂ€llor Ă€r bomullstrĂ„dar, hĂ„rstrĂ„n och utfĂ€llning av kolesterolkristaller mellan stratum corneumcellerna (“mosaiksvamp”). Eventuellt kan svĂ„rtolkade preparat undersökas med en alternativ metod. En falskt positiv direktundersökning Ă€r vanligen mer skadlig Ă€n en falskt negativ. Å andra sidan förekommer det att sĂ€kra svamphyfer t.ex. i en nagel inte ger nĂ„gon vĂ€xt vid odling, d.v.s. en falskt negativ odling snarare Ă€n falskt positiv direktmikroskopi.


NÄgra svamparter kan, Ätminstone preliminÀrt, identifieras i ett direktpreparat. Vissa karakteristiska svampformer har sammanstÀllts i Tabell 7.


Tabell 6

Svamptabell6a.jpg
Svamptabell6b.jpg


Tabell 7

Svamptabell7a.jpg
Svamptabell7ba.jpg