Skillnad mellan versioner av "Matförgiftningar-allmänt"

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med '''Till innehållsförteckningen för Referensmetodik:Infektioner i mage och tarm-2:a upplagan 2002'' ---- == Matförgiftningar == Med matförgiftning avses här en [[gas...')
 
Rad 1: Rad 1:
''Till innehållsförteckningen för [[Referensmetodik:Infektioner i mage och tarm-2:a upplagan 2002]]''
+
''Till innehållsförteckningen för [[Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002]]''
  
 
----
 
----
 
  
 
== Matförgiftningar ==
 
== Matförgiftningar ==
 
  
 
Med matförgiftning avses här en [[gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.  
 
Med matförgiftning avses här en [[gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.  
  
De mikroorganismer som behandlas är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.  
+
De mikroorganismer som behandlas i bokserien är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.  
  
 
Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av ''[[Listeria monocytogenes]]'' och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.
 
Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av ''[[Listeria monocytogenes]]'' och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.
 
[[Kategori:Infektioner i mage och tarm]]
 
[[Kategori:Infektioner i mage och tarm]]

Versionen från 25 augusti 2009 kl. 14.39

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002


Matförgiftningar

Med matförgiftning avses här en gastroenterit som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.

De mikroorganismer som behandlas i bokserien är Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus och Clostridium botulinum trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.

Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av Listeria monocytogenes och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.