Skillnad mellan versioner av "Matförgiftningar-allmänt"
(2 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte) | |||
Rad 5: | Rad 5: | ||
== Matförgiftningar == | == Matförgiftningar == | ||
− | Med matförgiftning avses här en [[gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen. | + | Med matförgiftning avses här en [[Anatomi och sjukdomsbegrepp, mag-tarmkanalen|gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen. |
− | De mikroorganismer som behandlas i bokserien är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad. | + | De mikroorganismer som behandlas i bokserien är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. ''[[Listeria monocytogenes]]'' sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad. |
− | Sommaren 2001 inträffade ett stort | + | Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenteritutbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av ''[[Listeria monocytogenes]]'' och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden. |
[[Kategori:Infektioner i mage och tarm]] | [[Kategori:Infektioner i mage och tarm]] |
Nuvarande version från 12 november 2009 kl. 13.04
Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002
Matförgiftningar[redigera]
Med matförgiftning avses här en gastroenterit som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.
De mikroorganismer som behandlas i bokserien är Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus och Clostridium botulinum trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria monocytogenes sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.
Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenteritutbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av Listeria monocytogenes och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.