Skillnad mellan versioner av "Matförgiftningar-allmänt"
(Skapade sidan med '''Till innehållsförteckningen för Referensmetodik:Infektioner i mage och tarm-2:a upplagan 2002'' ---- == Matförgiftningar == Med matförgiftning avses här en [[gas...') |
|||
Rad 1: | Rad 1: | ||
− | ''Till innehållsförteckningen för [[Referensmetodik: | + | ''Till innehållsförteckningen för [[Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002]]'' |
---- | ---- | ||
− | |||
== Matförgiftningar == | == Matförgiftningar == | ||
− | |||
Med matförgiftning avses här en [[gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen. | Med matförgiftning avses här en [[gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen. | ||
− | De mikroorganismer som behandlas är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad. | + | De mikroorganismer som behandlas i bokserien är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad. |
Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av ''[[Listeria monocytogenes]]'' och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden. | Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av ''[[Listeria monocytogenes]]'' och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden. | ||
[[Kategori:Infektioner i mage och tarm]] | [[Kategori:Infektioner i mage och tarm]] |
Versionen från 25 augusti 2009 kl. 13.39
Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002
Matförgiftningar
Med matförgiftning avses här en gastroenterit som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.
De mikroorganismer som behandlas i bokserien är Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus och Clostridium botulinum trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.
Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av Listeria monocytogenes och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.