Skillnad mellan versioner av "Matförgiftningar-allmänt"
Rad 5: | Rad 5: | ||
== Matförgiftningar == | == Matförgiftningar == | ||
− | Med matförgiftning avses här en [[gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen. | + | Med matförgiftning avses här en [[Anatomi och sjukdomsbegrepp, mag-tarmkanalen|gastroenterit]] som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen. |
De mikroorganismer som behandlas i bokserien är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad. | De mikroorganismer som behandlas i bokserien är ''[[Bacillus cereus]], [[Clostridium perfringens]], [[Staphylococcus aureus]]'' och ''[[Clostridium botulinum]]'' trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad. |
Versionen från 25 augusti 2009 kl. 13.40
Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002
Matförgiftningar
Med matförgiftning avses här en gastroenterit som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.
De mikroorganismer som behandlas i bokserien är Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus och Clostridium botulinum trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.
Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av Listeria monocytogenes och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.