Matförgiftningar-allmänt

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002


Matförgiftningar

Med matförgiftning avses här en gastroenterit som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.

De mikroorganismer som behandlas i bokserien är Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus och Clostridium botulinum trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.

Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenteritutbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av Listeria monocytogenes och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.