Bronkiolit

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik: Nedre luftvägsinfektioner, 2:a upplagan 2005


Bronkiolit, (J21 och J21.9)[redigera]

Bronkiolit är en inflammation i de minsta grenarna av luftrören (bronkioler) med en diameter på 1 mm eller mindre.

Etiologi[redigera]

Bronkiolit orsakas vanligen av virus, främst RSV (respiratoriskt syncytialvirus) i 70 %-80 %; i övrigt metapneumovirus, parainfluensavirus, adenovirus, influensavirus m.fl.


Patogenes[redigera]

Vid infektionen uppstår ett inflammatoriskt ödem och ett nekrotiskt exsudat som p.g.a. cilieskada inte avlägsnas normalt. Bronkiolernas lumen minskas härigenom med obstruktiv utandning som följd, vilket kan leda till försämrad syreupptagningsförmåga och påverkat allmäntillstånd.


Klinik[redigera]

Bronkiolit är en akut infektion hos barn under de första två levnadsåren. Den börjar i övre luftvägarna med feber, snuva och torrhosta. Obstruktionen orsakar ofta ett väsande inslag i hostan. Infektionen sprider sig sedan till små bronker och bronkioli. I svårare fall ses andningsuppehåll och cyanos. Barn med risk för hypoxi övervakas i allmänhet på sjukhus. Infektionen läker vanligen spontant inom några veckor.


Mikrobiologisk diagnostik[redigera]

Kliniska och epidemiologiska data ligger vanligen till grund för diagnosen. Många laboratorier erbjuder snabbdiagnostik av RSV och influensa med IF-teknik (immunfluorescens) för prov från nasofarynx.