Plesiomonas och Aeromonas

Hoppa till: navigering, sök

Huvudartikel, uppdatering pÄgÄr maj 2012


Till innehÄllsförteckningen för Referensmetodik: Tarminfektioner, 2:a upplagan 2002


Plesiomonas och Aeromonas

SmittÀmnen

Placeringen av Aeromonas och Plesiomonas i familjen Vibrionaceae Ă€r helt baserad pĂ„ fenotypiska egenskaper. Senare studier med DNA-baserad metodik visar att ingen av dem Ă€r nĂ€ra beslĂ€ktad med Vibrio. Genus Plesiomonas har baserat pĂ„ sĂ„dana studier föreslagits bli placerad i familjen Entrobacteriaceae. Detta Ă€r kontroversiellt, bland annat av det skĂ€let att bakterien Ă€r oxidaspositiv, och förslaget har inte vunnit allmĂ€n acceptans. Det kan för övrigt anses som praktiskt att hĂ€nföra Vibrio, Aeromonas och Plesiomonas till samma grupp dĂ„ alla Ă€r marina bakterier med ekologiska nischer i tempererat sött, brĂ€ckt eller salt vatten dĂ€r de bĂ„de överlever och tillvĂ€xer. SmittkĂ€llan vid infektion Ă€r ofta kontaminerad ”sea food” eller kontaminerat vatten. Större utbrott Ă€r ovanliga.

Aeromonas kan idag med DNA-baserad metodik indelas i 14 olika species (eller snarare DNA-hybridiseringsgrupper) som Àr svÄra att skilja frÄn varandra med traditionell metodik. Tre species anses ge upphov till diarrésjukdom, A. hydrophila, A. caviae och A. veronii biotyp sobria.

I genus Plesiomonas finns bara ett species, P. shigelloides.

Patogenes och patofysiologi

Det Àr i dagslÀget oklart om Aeromonas- och Plesiomonas-bakterier kan betraktas som primÀra tarmpatogener. VolontÀrförsök har utfallit negativt men i litteraturen hÀnvisas till epidemiologiska samband.

Symtom och klinisk bild

Plesiomonas species och Aeromonas species förknippas med milda, sjÀlvbegrÀnsande diarrétillstÄnd.

Epidemiologi

Text tillkommer

Prevention

Text tillkommer

Provtagning

Följ lÀnken för detaljerad information

Laboratoriediagnostik

Referensmetodik

Föreslagen metodik Àr inte att betrakta som referensmetodik i egentlig mening, snarare en vÀgledning för hur diagnostik kan genomföras pÄ det enskilda laboratoriet med ett visst mÄtt av sÀkerhet.

  • eventuellt kan substratpanelen kompletteras med
    • Blodagar
    • Thiosulfate-citrate-bile-sucrose (TCBS) agar

Isolering

Aeromonas vÀxer pÄ flertalet av substraten som anvÀnds i fecesdiagnostik. PÄ DC-agar vÀxer den med typiska stora rosa, opaka och oftast oxidaspositiva kolonier. PÄ CIN-agar uppges att Aeromonas-kolonier har ett utseende som pÄminner om Yersinia.

Plesiomonas vÀxer vanligen pÄ bÄde DC och XLD och har dÄ ofta ett koloniutseende som pÄminner om Shigella. För isolering av Aeromonas species, Plesiomonas species förordas vid sidan om övriga standardsubstrat ett icke selektivt substrat, t.ex. blodagar som vid misstÀnkt vÀxt flödas med oxidasreagens.

Identifiering och minimikriterier

Typiska isolat av Plesiomonas shigelloides och potentiellt patogena Aeromonas kan i praktiken, med god sÀkerhet, identifieras med den föreslagna biokemiska panelen för Vibrio cholerae. Dessa bakterier har dÄ nedanstÄende biokemiska profil enligt Tabell 20.

Fecestabell20.jpg

Epidemiologisk typning

I praktiken görs inte nÄgon epidemiologisk typning.

Kvalitetskontroll

  • Referensstammar
    • Aeromonas hydrophila CCUG 217
    • Plesiomonas shigelloides CCUG 27761

Svarsrutiner

VÀxt av/ingen vÀxt av Aeromonas species eller Plesiomonas species

Laboratorierapportering

Aeromonas eller Plesiomonas Àr inte anmÀlningspliktiga enligt smittskyddslagen.

Referensfunktioner

Ej beslutade