Parasitologi vid ögoninfektioner

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik:Ögoninfektioner


Parasitologi, ögoninfektioner

Allmänt

Ögoninfektioner med protozoer och maskar är ovanliga i Sverige. Bland protozoer är det främst Toxoplasma gondii och Acanthamoeba som ger upphov till ögoninfektioner. I tropiska områden kan ögonengagemang förkomma vid en rad olika protozosjukdomar såsom leishmaniasis (Kala azar), trypanosomiasis (sömnsjuka) och malaria.

Av masksjukdomar med ögonmanifestationer är det endast toxocariasis som förkommer endemiskt i Sverige och då huvudsakligen hos barn. Onchocerciasis (nodblindhet), som är den allvarligaste masksjukdomen i ögat, förekommer endast i begränsade geografiska områden i Afrika, Central- och Sydamerika. Även andra former av filariasis (tex Filariasis bancrofti och Loa loa) samt Gnathostoma spinigerum och Dracunculus medinensis kan ge infektioner i ögat.

Toxoplasma gondii

Ögontoxoplasmos med korioretinit hos vuxna anses i de flesta fall bero på reaktivering av en kongenital infektion. Den kongenitala formens ögonmanifestation är oftast inaktiva korioretinala ärr, men i lesionerna kan en reaktivering ske i vuxen ålder med korioretinit som följd. Diagnosen ställs vanligen kliniskt. Hos aids-patienter förkommer ofta reaktivering av endogen toxoplasmos.


Serologi

IgG- och IgM-antikroppar kan påvisas med imrnunfluorescens (IF), agglutinationsteknik eller ELISA där antigenet består av fixerade trofozoiter respektive homogenat av trofozoiter. Eftersom merparten av ögoninfektionerna beror på en reaktivering förekommer ej IgM-antikroppar. Det generella IgG-antikroppssvaret är ofta lågt. Antikroppar produceras emellertid lokalt och kan påvisas i tex kammarvätska.

Antigenpåvisning

Antigenpåvisning är indicerad i de fall som serologi/immunologi ej ger entydigt resultat tex hos immunsupprimerade patienter. Antigenpåvisning utförs vid SMI. För påvisande av parasiten insändes provmaterial om möjligt i kylförpackning. Påvisning sker i paraffinsnitt, fryssnitt och/eller imprints. Meddela Parasitologiska enheten, SMI per telefon (växeln: 08-457 23 00) innan provet sänds.

Acanthamoeba

Acanthamoeba är en fritt levande amöba som först på senare tid uppmärksammats som orsak till keratit hos människa. De första fallen av Acanthamoeba-keratit i Sverige beskrevs 1992. Acanthamoeba orsakar en progredierande ulcerativ keratit som obehandlad går till perforation. Användning av kontaktlinser är en dominerande riskfaktor för infektion.

Odling av Acanthamoeba bör begränsas till laboratorier som har erfarenhet av parasitologiskt arbete. Laboratoriet bör kontaktas före provtagning.


Provtagning/transport

Provmaterial utgörs av biopsier eller skrap från kornea. Material till odling överförs direkt till rör med 0,5 mL Pages amöba-saltlösning och insänds snarast till laboratoriet. Utstryk bör även göras på två förmärkta objektglas som får lufttorka. Odling och direktmikroskopi kan även utföras på kontaktlinser och kontaktlinsvätska.

Direktmikroskopi

Utstryk fixeras med metanol och färgas med metylenblått och gramfärg. För direktmikroskopi av kontaktlinsvätska centrifugeras vätskan 10 min vid ca 1000 varv/min. Gör utstryk från bottensatsen. Mikroskopera i ljusmikroskop alternativt interferens-mikroskop med 40x och l00x objektiv.

Faskontrast-mikroskopi (40x objektiv) bör även utföras på våtpreparat från provmaterial i rör med Page’s saltlösning. Röret med provmaterial och objektglaset förvärms till 37 °C.

I utstryk färgade med metylenblått kan Acanthamoeba-cystor med karakteristiskt dubbel cellmembran påvisas. I våtpreparat noteras ev förekomst av rörliga trofozoiter. Notera även förekomst av ev bakterier i grampreparat.

Odling

Direktmikroskopi bör alltid kompletteras med odling som har en högre sensitivitet. Agarplattor med Page’s saltlösning förvärms vid 37 °C och inokuleras med 2-3 droppar E. coli slammad i Pages saltlösning. Därefter inokuleras plattorna med två droppar patientprov och inkuberas vid 37 °C. Till resterande mängd av patientprovet sätts ett par droppar E. coli suspension och röret inkuberas vid 37 °C.

Agarplattor och rör mikroskoperas (l0x objektiv) dagligen under 1 vecka. Vid växt av Acanthamoeba kan trofozoiternas rörelse noteras. Efter 2-3 dagars inkubering omvandlas trofozoiter till cystformer. Passage av isolerad stam kan ske genom att en bit agar skärs ut och placeras med ovansidan ner på en ny agarplatta som är inokulerad med E. coli.

All hantering av provmaterial och odlingsmaterial bör ske i säkerhetsbox.

Toxocara

Visceral larva migrans är benämningen på ett kliniskt syndrom hos barn orsakat av masklarver som invaderar olika organ i kroppen. Vanligast är infektion med larver från spolmasken hos hund och katt (Toxocara canis resp T. cati). Vid ögoninfektion noteras abscessliknande förändringar under retina. Sjukdomen kännetecknas av feber och eosinofili.


Serologi

Utförs vid SMI med ELISA-teknik. Antigen utgörs av exkretions- och sekretions (ES) produkter