Matförgiftningar-allmänt

Från Referensmetodik för laboratoriediagnostik
Version från den 25 augusti 2009 kl. 14.38 av Magnus Thore (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '''Till innehållsförteckningen för Referensmetodik:Infektioner i mage och tarm-2:a upplagan 2002'' ---- == Matförgiftningar == Med matförgiftning avses här en [[gas...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Till innehållsförteckningen för Referensmetodik:Infektioner i mage och tarm-2:a upplagan 2002



Matförgiftningar

Med matförgiftning avses här en gastroenterit som vanligen orsakas av preformerat toxin i maten och mera sällan beror på tillväxt av mikroorganismen i gastrointestinalkanalen.

De mikroorganismer som behandlas är Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus och Clostridium botulinum trots att den senare inte primärt ger symtom från mag-tarmkanalen. Listeria sprids via livsmedel som t.ex. ostar och gravad fisk men har inte associerats till gastroenterit på ett sådant sätt att fecesdiagnostik ansetts motiverad.

Sommaren 2001 inträffade ett stort gastroenterit-utbrott efter förtäring av opasteuriserad ost. Det mesta tyder på att detta orsakades av Listeria monocytogenes och att vi således även bör vara uppmärksamma på den gastrointestinala formen av listerios i framtiden.