Skillnad mellan versioner av "Referensmetodik: Tarminfektioner"
Hoppa till navigering
Hoppa till sök
(→Virus) |
|||
Rad 52: | Rad 52: | ||
=== Matförgiftningar === | === Matförgiftningar === | ||
+ | *[[Matförgiftningar-allmänt]] | ||
*[[Bacillus cereus]] | *[[Bacillus cereus]] | ||
*[[Clostridium perfringens]] | *[[Clostridium perfringens]] |
Versionen från 25 augusti 2009 kl. 13.34
Innehåll
Allmän del
Epidemiologi
Provtagning
Kvalitetssäkring
Säkerhetsaspekter
Smittskyddslagen
Speciell del
Bakterier
Utodling
Bakterier associerade med tarminfektioner
- Salmonella
- Shigella
- Yersinia enterocolitica och Yersinia pseudotuberculosis
- Campylobacter
- Diarréframkallande Escherichia coli
- Enterohemorragiska Escherichia coli (EHEC)
- Vibrio cholerae
- Övriga Vibrio, Plesiomonas och Aeromonas
- Helicobacter pylori
- Clostridium difficile
Matförgiftningar
- Matförgiftningar-allmänt
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
- Staphylococcus aureus
- Clostridium botulinum
Översikt
Diagnostik odling-mag tarm (Tabell)
Parasitologi
- Intestinala protozoer
- Utredningsplan för påvisande av parasiter i feces
- Blastocystis hominis
- Balantidium coli
- Cryptosporidium parvum
- Cyclospora cayetanensis
- Dientamoeba fragilis
- Entamoeba histolytica
- Giardia intestinalis
- Isospora belli
- Microsporidia